Výstava Cosmos Discovery

„Houston, tu je Základňa pokoja. Orol pristál“, oznamuje veliteľ Neil Armstrong riadiacemu stredisku vesmírnych letov a vzápätí zaznie legendárna veta: „Je to malý krok pre človeka, no veľký skok pre ľudstvo“. V tej chvíli sa stal prvým obyvateľom planéty Zem v dejinách, ktorý vystúpil na iné vesmírne teleso. Hoci odvtedy uplynulo vyše 40 rokov, vesmír neprestáva ľudí fascinovať.

Keďže tajomstvá vesmíru sú bežnému človeku vzdialené, privítali sme možnosť aspoň čiastočne ich odkryť a nahliadnuť do histórie jeho dobývania a tak sme navštívili 22. novembra výstavu Cosmos Discovery v bratislavskej Inchebe. Je to najväčšia putovná výstava o kozmonautike, kde sme mali možnosť vidieť viac ako dvesto originálnych exponátov z USA i Sovietskeho zväzu, reálne modely rakiet a raketoplánov, expozície orbitálnych staníc a unikátne dobové dokumenty. Výstava je zameraná na vývoj kozmických letov od začiatku po súčasnosť. Videoprojekcia predstavuje osobnosti letectva a kozmonautiky, bez ktorých by nebolo možné uskutočniť vesmírne misie, na paneloch sme si prečítali informácie o lunárnom programe Apollo, prešli sme okolo originálu ruskej rakety Sojuz i modelu americkej Mercury, vcítili sme sa do pocitov kozmonautov zavretých v pristávacom module. Náš záujem upútala prehliadka kozmických skafandrov aj ukážky kozmického menu či model Lunochodu v reálnej veľkosti.

Vesmír je skutočne fascinujúci. Po prehliadke exponátov tejto výstavy je nám jasné, prečo jeho tajomstvá nikdy neprestanú priťahovať ľudí.

Fotogaléria