Priateľstvo, ktoré rokmi krásnie

Je štvrtok 5. október 2017 a na nádvorí nášho históriou dýchajúceho Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach sa možno váhavo, no určite s veľkou zvedavosťou pomaly zhromažďujeme, aby sme privítali žiakov a pedagógov z družobného Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichovom Hradci.

Zvedavosť sa zračí aj na tvárach českých žiakov, ale to bol len chvíľkový okamih, ktorý bol začiatkom priateľstva a nezabudnuteľného stretnutia, ktoré trvalo tri dni.

Tri dni, ktoré vybudovali nové priateľstvá, možno aj nové vzťahy a ktoré umožnili našim novým priateľom, aby spoznali čarokrásne zákutia nášho Slovenska.

Dlho sme rozmýšľali, čo ukážeme našim priateľom, no nakoniec sme sa rozhodli, že si prezrieme Trnavu a Červený Kameň. Najskôr sme zavítali na hrad Červený Kameň. Tu si žiaci prezreli dobovo zariadené hradné interiéry. Prešli sme salónmi, spálňami, jedálňou i rytierskou sálou, kde sme obdivovali dobové interiérové zariadenie šľachty od obdobia renesancie po obdobie secesie.

Naša ďalšia cesta viedla do Malého Ríma, ako nazývame mesto Trnava. Mestom nás sprevádzal sprievodca v dobovom kostýme mešťana. Počas prehliadky sme objavovali kúzlo najkrajších sakrálnych pamiatok mesta, ktoré nás očarili svojou monumentálnosťou a bohatou interiérovou výzdobou. Mali sme možnosť pozrieť si unikátny oltár v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, ktorý patrí k najväčším a najkrajším v Európe. Rozprávanie sprievodcu nám poodhalilo slávnu históriu mesta Trnavy ako prvého slobodného kráľovského mesta.

Záver tohto spoločného nezabudnuteľného stretnutia sme prežili v žrebčíne v Topoľčiankach.

Smutné chvíle rozlúčenia, no aj radosti, že sa znova stretneme, sme prežili na nádvorí prekrásneho kaštieľa v Topoľčiankach.

Je to úžasný pocit vedieť, že tieto úprimné obojstranné vzťahy a osobné priateľstvá nás spájajú už celé roky a že vekom nestarnú, ba práve naopak mocnejú, naberajú na sile a kráse.

Sme skutočne hrdí a šťastní zároveň, že naši priatelia a ich študenti z družobného Gymnázia v Jindřichovom Hradci k nám radi chodia a objavujú u nás nielen krásy našej prírody, kultúrnych a historických pamiatok, ale hlavne v nás vidia skutočných a pohostinných priateľov, s ktorými ani jedna spoločne prežitá chvíľa života nie je zbytočne stráveným časom. A takéto vzťahy a priateľstvá sa oplatí upevňovať a chrániť.

Fotogaléria