Branný súboj

Dňa 7. 5. 2019 sa žiaci našej školy, A. Rajtar III.A, M. Tonka III.A, L. Halabuk II.B, S. Beňo II.B , J. Šabo II.A, zúčastnili branného súboja študentov, ktorý organizovali Ozbrojené sily SR v Nitre. Do súťaže sa zapojilo 10 škôl z Nitrianskeho kraja. Náš tím GJK sa umiestnili na výbornom 2. mieste.

Branný súboj má určené presné pravidlá. Každý tím má 5 súťažiacich, ale len traja môžu vždy súťažiť v rôznych disciplínach. Každý tím musí prejsť piatimi stanovištiami.

Prvou úlohou je topografia, beh, prenos zraneného cez zamorené územie, resuscitácia, následné ošetrenie zlomeniny a prenos zraneného do cieľa.

Na druhom stanovišti musia súťažiaci vyriešiť 25 otázok týkajúcich sa histórie a geografie.

Neskôr musia súťažiaci prejsť silovými testami, ako sú: kľuky, zhyby, sedľahy. Súčasťou branného súboja je aj streľba z airsoftovej pištole, v ľahu zo samopalu a nakoniec najnáročnejší 12-minútový beh.

No na brannom súboji sa len nesúťaží, ale sú tam pripravené aj zaujímavé vystúpenia, ako napríklad ukážky z kynológie či z bojového umenia. V tomto roku organizátori pripravili stany s vojenskými zbraňami a pre nesúťažiacich prezentáciu o dobrovoľnej vojenskej príprave.

Bol to super zážitok a nevieme sa už teraz dočkať ďalšieho ročníka branného súboja.

Adrián Rajtar, III.A

Fotogaléria