Predvianočná Viedeň

Svetielka, silný mrazivý vietor, vôňa vianočného punču a magnetky s nápismi Vienna. Aj takto môže vyzerať exkurzia do Viedne. V programe nechýbala dlhá cesta tam i naspäť s hudobným sprievodom nášho spolužiaka DJ Juraja Šaba z II.A, prírodovedné múzeum a prehliadka historického centra mesta.

28. novembra 2018 sa uskutočnila exkurzia žiakov druhého ročníka do hlavného mesta Rakúska. Navštívili sme dominantu mesta Stephansdom, ktorá sa nachádza na námestí Stephanplatz. Odtiaľ je krásny výhľad na všetky ulice mesta. Viacerých z nás však zlákali katakomby v podzemí chrámu s výkladom sprievodcu. Videli sme masový hrob, v ktorom ležali pozostatky ľudí trpiacich morom a steny vyskladané z kostí. Ležia tu aj urny, ktoré uchovávajú vnútorné orgány Habsburgovcov.

Naša prehliadka ďalej smerovala okolo Španielskej jazdeckej školy, známej svojimi lipicanmi, ku galérii Albertina a k tropickému Palmovému domu a Domu motýľov. Odtiaľ už nebolo ďaleko do Prírodovedného múzea (Naturhistorisches Museum), kde sme sa mohli pohybovať voľne, a tak si v ňom určite každý z nás našiel niečo, čo ho zaujalo.

Poslednou zastávkou bola Viedenská radnica, všade sa šírila vôňa vianočného punču, škorice a vanilky. Tu sa konajú tradičné vianočné trhy, ktoré s ubúdajúcim svetlom naberali na čare. Pripomenulo nám to tu blížiaci sa advent a vianočné sviatky.

Domov sme sa vrátili unavení, vymrznutí, ale zato s množstvom nových zážitkov a s pretrvávajúcou vianočnou náladou.

II.B

Fotogaléria