Finále Dejepisnej súťaže českých a slovenských gymnázií

Po víťazstve v krajskom kole Dejepisnej súťaže českých a slovenských gymnázií v marci 2019 sme po prvýkrát postúpili do medzinárodného finále, ktoré sa konalo 21. 11. 2019 v českom meste Cheb v Karlovarskom kraji. Naše družstvo tvorili: Dominik Magdolen II.A, Petra Astrid Michel III.A, Daniela Huňadyová III.A. Po náročnej príprave na súťaž sme 20. 11. začali cestu na Hlavnej stanici v Bratislave a po štyroch hodinách sme docestovali do Prahy. Stihli sme si pozrieť neďaleké Václavské námestie, sochu sv. Václava a Národní múzeum. Po dvojhodinovej prestávke nás čakala vyše trojhodinová cesta do Františkových Lázní, kde sme sa ubytovali v hoteli Pyramída. Večer sme si stihli prezrieť krásne námestie v starobylom Chebe.

Samotná súťaž začala 21. 11. v aule Západočeskej univerzity v Chebe. Organizátorom súťaže je Gymnázium Cheb. V tomto roku garantmi súťaže boli špičkoví českí a slovenskí historici - prof. PhDr. Ján Rychlík, DrSc. a prof. PhDr. Roman Holec, DrSc., finančne ju podporilo Ministerstvo školstva ČR, Ministerstvo školstva SR, predseda slovenského parlamentu A. Danko, viacerí poslanci českého, slovenského parlamentu a obrovské množstvo sponzorov z Čiech aj zo Slovenska. O vážnosti súťaže hovorí fakt, že sa na jej otvorení zúčastnil miestopredseda českého senátu Milan Štěch, veľvyslanec SR v Prahe Peter Weiss, veľvyslanec ČR na Slovensku Tomáš Tuhý, prítomný bol aj najbližší spolupracovník Václava Havla Ján Ruml a bývalý disident a signatár Charty 77 Alexander Vondra.

Samotná súťaž prebiehala štyri hodiny a bola veľmi náročná. Témou XXVIII. ročníka bolo: "Od společného probuzení k přerodu a rozdělení (1978-1992)". Priebeh súťaže od nás vyžadoval rýchlu orientáciu v mnohých oblastiach verejného a kultúrneho života daného historického obdobia. Otázky sa venovali politike, ekonomike, literatúre, hudbe, filmu, športu aj spôsobu života v danej dobe. V bonusových otázkach sa nám prihovorili telemostom významné osobnosti českého a slovenského politického, kultúrneho života. Asi najviac nás prekvapil príhovor a bonusová otázka od prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

Na súťaži bojovalo 75 družstiev z Čiech, Moravy a Slovenska. Vo veľkej konkurencii najlepších gymnázií sme sa nestratili a skončili sme v presnej polovici, zo 17 slovenských gymnázií sme skončili na peknom 6. mieste, čo nás nadmieru potešilo. Aj keď súťaž bola náročná, teší nás, že sme sa mohli na nej zúčastniť a získať skúsenosti vo veľkej konkurencii najlepších gymnázií z Čiech a zo Slovenska. Za účasť na súťaži sme boli odmenení množstvom kvalitných kníh.

Po skončení súťaže sme sa presunuli do Prahy. Stihli sme si ešte prezrieť nočnú Prahu - Václavské námestie, Staromestské námestie s Pražským orlojom a Karlov most. Na záver nám organizátor zabezpečil rozlúčkovú večeru asi v najznámejšej pražskej reštaurácii U Fleku.

Námaha aj veľká únava stáli za to, načerpali sme nové neoceniteľné skúsenosti.

Fotogaléria

Reportáž ČT