Hospitačný pobyt v Bavorsku

Bavorské Ministerstvo pre vzdelávanie, kultúru, vedu a umenie poskytuje vybraným učiteľom nemeckého jazyka na základných a stredných školách možnosť hospitačných pobytov na nemeckej škole s cieľom ďalšieho vzdelávania. Nomináciu učiteľov uskutočňuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Bavorské Ministerstvo pridelí nominovaných učiteľov do vybraných škôl v Bavorsku a poskytuje učiteľom štipendium na zabezpečenie hospitačného zázemia, ubytovania a stravovania pre učiteľa.

Môj hospitačný pobyt na gymnáziu Steigerwald-Landschulheim Wiesentheid v bavorskom mestečku Wiesentheid prebiehal v termíne 4.11. - 15.11.2019. Na škole študujú nielen deti z blízkeho okolia, ale aj študenti z iných miest a mnoho študentov z rôznych krajín sveta, z Česka, Slovenska, Ukrajiny, Grécka, Bieloruska, Japonska, Vietnamu, Švajčiarska ... Niektorí sú výmenní študenti, iní absolvujú štúdium až po maturitu a chcú pokračovať na vysokej škole. Ku škole patrí internát a všetci žiaci majú veľkú podporu zo strany učiteľov, aby sa úspešne dopracovali k maturite. Žiaci majú popoludní do 17 hodiny možnosť stretnúť sa v spoločenskej hale so spolužiakmi a učiteľmi, aby spoločne zvládli úlohy, a učivo na nasledujúce dni.

Počas pobytu som hospitovala v triedach od piateho až po dvanásty ročník, pozrela som si hodiny nemeckého jazyka, anglického jazyka, dejepisu, telesnej výchovy, zoznámila som sa aj so žiakmi zo Slovenska, Česka a Ukrajiny. Škola disponovala dobrým technickým vybavením, ktoré učitelia aktívne využívali. Pri porovnaní školstva v Bavorsku a na Slovensku sa objaví veľa rozdielov. Prvým a rozhodujúcim je status učiteľa v Bavorsku. Väčšina žiakov má veľký záujem učiť sa, aby získali možnosť študovať na vysokej škole podľa svojho výberu a dokázali sa neskôr presadiť v konkurencii na trhu práce.

Ubytovaná som bola v rodine u riaditeľa školy, a vysoko si cením ich starostlivosť a pozornosť. Mala som možnosť navštíviť historické mestá v okolí, navštívila som viaceré pamiatky a múzeá. Najväčšie mesto v blízkosti je Würzburg. Je to krásne mesto na rieke Mohan s mnohými pamiatkami. Z tohto mesta som cestovala aj domov a hoci cesta trvala viac ako 16 hodín, určite takýto pobyt odporúčam ďalším vyučujúcim nemeckého jazyka.

Mgr. Viera Mihalková

Fotogaléria