S Miroslavom Piusom na tému Nežná revolúcia

Dňa 27. 11. 2019 sme si my, študenti 1. ročníka, pripomenuli udalosti spojené so 17. novembrom 1989 prednáškou v Mestskej knižnici v Zlatých Moravciach. Pripravil si ju pre nás pán Miroslav Pius, ktorý sa počas štúdia aktívne zapojil do boja „za socializmus s ľudskou tvárou“. Po skončení štúdia nastúpil ako redaktor do literárnej redakcie Československého rozhlasu v Bratislave. Tu ho zastihol aj 21. august 1968. V roku 1970, počas normalizácie, bol prinútený ako „protisocialistický, protistranícky a protisovietsky živel“ z rozhlasu nedobrovoľne odísť. Neskôr vydal samizdat a aktívne sa zapojil do hnutia Verejnosť proti násiliu.

Aj napriek vážnej téme sa prednáška niesla vo veľmi príjemnej a zábavnej atmosfére. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií a zabávali sa na vtipoch, ktorými pán Pius ozvláštňoval svoj prejav. Okrem toho sa nás pýtal rôzne otázky týkajúce sa Nežnej revolúcie, na ktoré sme vcelku úspešne odpovedali. Študentka Diana Valkovičová získala za svoju aktivitu a najviac správnych odpovedí jeho knihu Dejiny nášho lesa.

Ďakujeme pánovi Piusovi za to, že si našiel čas a podelil sa s nami o svoje skúsenosti z tohto prelomového obdobia našich dejín.

Samuel Jehlár, I.A

Fotogaléria