Poďme na lyže! (Prváci na lyžiarskom výcviku)

Ako je už na našom Gymnáziu zvykom, aj tento rok sa študenti prvého ročníka Gymnázia Janka Kráľa zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Stretli sme sa v pondelok ráno pred budovou gymnázia, do autobusu sme naložili naše kufre a lyžiarske výstroje a vybrali sme sa na cestu.

Po úvodných pokynoch, ubytovaní a obede sme prvýkrát išli na svah. Cesta bola pre mnohých náročná, ale spoločne sme to zvládli a úspešne sme sa dostali k zjazdovke. Pred prvou jazdou sme najprv boli rozdelení do skupín. Najlepší a najzdatnejší lyžiari sa dostali do družstva nášho profesionálneho inštruktora Branislava Barteka, ktorý dal svojimi cvičeniami a praktickými ukážkami zabrať nejednému skúsenému lyžiarovi.

Druhej skupine lyžiarov odovzdávala svoje skúsenosti Mgr. A. Rakovská. Najväčšia výzva však čakala tých, ktorí doposiaľ na lyžiach ešte nestáli. Prvýkrát si obuli lyžiarky (niektorí s menšou pomocou od kamarátov) a zapli ich do lyží. Svojou šikovnosťou a usilovnosťou sa im však podarilo s lyžami a svahom popasovať a koncom týždňa už takmer všetci lyžovali s ostatnými. Veľkou oporou v ich snažení im boli trpezlivé a ohľaduplné vyučujúce RNDr. R. Kunová, PhD. a Mgr. Ľ. Minárová.

Avšak čas na našom lyžiarskom výcviku sme netrávili len na svahu. Voľné chvíle sme vypĺňali prechádzkami po Donovaloch a spestrovali sme si ich nekonečnými guľovačkami a náhodnými či plánovanými pádmi do snehu. Nesmieme zabudnúť spomenúť aj výlet lanovkou na Novú hoľu. Asi nikdy nezabudneme na náročný výstup cestou späť!

Večery sme si spestrovali programom, ktorý sme si obe triedy pre seba pripravili. Zasúťažili sme si v tímoch, zaspomínali sme si na znelky známych filmov či precvičili svoje modelingové a návrhárske schopnosti počas módnej prehliadky. V rámci oddychu sme strávili čas v hotelovom bazéne a saune. Posledný večer sme si zahrali bowling a biliard.

No nič netrvá večne. V piatok ráno sme sa budili s vedomím, že to je náš posledný deň na lyžiarskom výcviku. Päť dní plných zážitkov, zábavy a lyžovania sa blížilo ku koncu. Užili sme si posledné spoločné chvíle na svahu a v izbách. Zbalili sme si kufre a výstroj a nasadli do autobusu. Rozlúčili sme sa so zasneženou krajinou, ktorá nám bola na päť dní dočasným domovom.

Na záver by sme chceli srdečne poďakovať našej pani zdravotníčke, Barborke Bielikovej, ktorá sa o nás starala zo zdravotného hľadiska a bola nám vždy v pätách. Ďakujeme nášmu inštruktorovi Branislavovi Bartekovi, ktorý nás obohatil svojou odbornosťou a skúsenosťami na svahu. Ďakujeme pani riaditeľke RNDr. R. Kunovej, PhD. a Mgr. A. Rakovskej za dobré rady a trpezlivosť. V neposlednom rade patrí VEĽKÉ ďakujeme Mgr. Ľ. Minárovej za ochotu a celkovú organizáciu lyžiarskeho výcviku. Tamara Bronišová, I. B