Deň otvorených dverí v Arboréte Mlyňany SAV

Študenti V.D triedy Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach so zameraním ekológia – cudzie jazyky, sa zúčastnili dňa 10.11.2010 akcie „Deň otvorených dverí v Arboréte Mlyňany SAV“, ktorá sa organizovala v rámci Týždňa vedy a techniky Slovensko 2010.

Pracovníci arboréta pripravili pre návštevníkov zaujímavý program s cieľom zvýšiť záujem mladej generácie o prírodovedné disciplíny.

Študenti sa veľa zaujímavých informácií o histórii parku a dendroflóre dozvedeli počas prehliadky parku a odborného výkladu Ing. Petra Maňku, PhD, ktorý zaujímavým výkladom priblížil žiakom mnohé, hlavne severoamerické druhy drevín a tiež sempervirentné dreviny, ktoré sú pre arborétum typické. Na konci prehliadky si študenti získané vedomosti overili kvízom a traja najlepší žiaci boli odmenení.

V ďalšej časti programu sa žiaci zúčastnili 2 prednášok: „Zaujímavosti o cudzokrajných drevinách v zbierkach Arboréta Mlyňany SAV“ a „Využitie vždyzelených drevín v záhradno – architektonickej tvorbe.“

Počas čakania na vstup do tvorivej dielne si žiaci prezreli ukážky možnosti využitia rastlinného materiálu pri aranžovaní a úpravách interiérov a tiež si mali možnosť pozrieť postery a projekty sadových úprav.

V tvorivej dielni sa dozvedeli z výkladu Ing. Janky Konôpkovej, PhD, o možnostiach a postupoch získavania nových rastlín metódou „in vitro“.

Čakanie medzi jednotlivými aktivitami si žiaci krátili aj ochutnávkou občerstvenia – ovocie, sladkosti, nápoje, ktoré pripravili pre návštevníkov pracovníci arboréta.

RNDr. K. Szoboňová, PaedDr. M. Novotová

Fotogaléria