Exkurzia Banská Štiavnica

Dňa 28.10.2010 sa 12 žiakov našej školy so zvýšeným záujmom o biológiu a hlavne botaniku a pani učiteľky Kováčová a Gáliková zúčastnili odbornej botanickej terénnej exkurzie do vybraných dendrologických objektov v Banskej Štiavnici a jej okolí. Organizátorom podujatia bola katedra botaniky a genetiky FPV UKF v Nitre v rámci riešenia projektu APVV LPP-0125-07. Okrem našich žiakov sa exkurzie zúčastnili aj poslucháči Prírodovedeckej fakulty UKF, žiaci zo základnej školy vo Vrábľoch a pedagógovia nitrianskych škôl. Trasa exkurzie bola Nitra - Arborétum Kysihybel - park pri Strednej lesníckej škole v Banskej Štiavnici – park pri kaštieli v Svätom Antone a späť. Celou trasou nás sprevádzal RNDr. P. Štrba, PhD. a Ing. A. Gogoláková, PhD.

Po ceste do Banskej Štiavnice RNDr. Štrba, PhD. oboznámil žiakov s geomorfologickou štruktúrou a dendroflórou Štiavnických vrchov.

Prvou zástavkou na trase bolo Arborétum Kysihybel - zbierka cudzokrajných drevín z rozličných oblastí severnej pologule (viac ako 260 taxonomických jednotiek), slúži ako lesnícke arborétum na štúdium aklimatizácie introdukovaných cudzokrajných drevín (korkovník amazónsky, breza papierovitá, cyprušteky, duglaska, sekvojovce). V parku pri Strednej lesníckej škole a v parku pri kaštieli v Svätom Antone dr. Štrba, PhD. oboznámil prítomných s parkovými drevinami a hlavne so špecifickými a unikátnymi druhmi (sekvojovec, ceder, cedrovník, metasekvoja, ľaliovník tulipánokvetý, dub cérový, breza papierovitá, gledícia trojtrňová, kryptoméria.....).

Zážitok z exkurzie v prekrásnom jesennom počasí a prírode pod vysoko odborným vedením bol umocnený stretnutím s nórskym kráľovským párom a prezidentským párom v areáli kaštieľa Antol.

Fotogaléria