Exkurzia – Národná rada SR a VAPAC

Za predmet občianska náuka sa uskutočnila exkurzia do NR SR v Bratislave. V dňoch 5. – 6. 10. 2011 sme sa my, maturanti, zúčastnili exkurzie do NR SR, prehliadky Bratislavského hradu a Akadémie vzdelávania VAPAC.

Zo školy sme odišli o pol ôsmej ráno a cesta do BA trvala, ako obvykle, dve hodiny. Po príchode do BA sme sa spoločne vybrali prehliadnuť si Bratislavský hrad, odfotiť sa, viete, aby sme mali čo dávať na facebook a mohli sa chváliť rodine a známym. Ako iste viete, NR SR nie je od hradu veľmi ďaleko, tak sme, vďakabohu, nemuseli podnikať žiadne náročné túry. Aj počasie nám prialo, čo viac sme si mohli priať.

Boli ste už v NR SR? Hneď, ako vojdete, máte chvíľkový pocit, že ste buď na letisku, alebo ste zločinec. Prehľadajú vás, pípate, kontrolujú vás, vyhadzujú vám veci z tašky, no radosť pre každého cestou unudeného študenta. Keď sme už konečne boli zbavení podozrenia, vpustili nás do vestibulu k štátnym symbolom Slovenskej republiky, kde nám boli poskytnuté základné informácie o našom štáte. Ako keby nám to bolo treba, aj tak už všetko vieme z občianskej náuky.

Po úvodnom privítaní sme mali možnosť nahliadnuť aj na ďalšie poschodie. Ak ste niekedy videli televízne noviny, rozhovory s politikmi, odohrávali sa presne v tých priestoroch, kde sme stáli my, maturanti zlatomoraveckého gymnázia, a obdivovali sme cenné výtvarné diela Albína Brunovského.

Posedeli sme si na sedačkách pre novinárov a úprimne povedané, sú božsky pohodlné. Politici si na nás čas, žiaľbohu, nenašli, ale užili sme si pohľady na ich profily, keď sa tak popri nás hnali, asi konzultovať ďalší z dôležitých zákonov.

Okrem toho, že sme si posedeli na sedačkách pre novinárov, vpustili nás aj do hlavnej rokovacej sály a to vám teda bol iný stupeň pohodlia! Fajn bolo, že neprebiehalo žiadne zasadnutie a poslanci pracovali vo výboroch, tak sme si mohli posedieť na ich miestach. Asi budeme politici, všetci maturanti sme sa na tom svorne zhodli. Mnohí z nás sa odfotili buď za predsedníckym stolom, rečníckym pultom alebo len tak, pri hlasovacích zariadeniach.

A potom sme sa pobrali preč, lebo vzhľadom na to, že nebol Deň otvorených dverí NR SR, videli sme len to, čo sme mohli – malé percento priestorov. Cesta do tenisového centra netrvala dlho, vstup na VAPAC nás stál 2 € a stálo to za to. Stretli sme mnoho zaujímavých ľudí, mali sme možnosť porozprávať sa o svojich vysnených vysokých školách s kvalifikovanými ľuďmi a dozvedeli sme sa viac o tom, čo by sme chceli študovať.

Nasledoval ten klasický rozchod v Avione, veď to poznáte – nákupy, jedlo, oddych, fotky. A dlhé cesta domov, kam sme dorazili o pol šiestej.

Bolo skvelo, ak budete mať v budúcnosti tiež možnosť ísť na exkurziu s vyučujúcimi PaedDr. A. Havetovou a Mgr. I. Havetom, neváhajte a choďte.

Radka Komžíková

Fotogaléria