V Olympiáde ľudských práv tento rok víťazila ľudskosť

Na našom gymnáziu má tradíciu krvopotný boj v Olympiáde ľudských práv, v ktorom tento rok obhájili svoje vedomosti dvaja olympionici. Každý z nich bojoval vlastnými zbraňami, snažil sa využiť svoje možnosti, schopnosti, vedomosti. Nie je však olympiáda ako olympiáda. Dominik Fabian – olympionik z oktávy D bol v školskom kole lepším rečníkom než ostatných 9 súťažiacich. Tretiak Štefan Vician však exceloval v teoretickom teste. Kto sa teda stal víťazom školského kola? Štefan usúdil, že ako tretiak bude mať možnosť zúčastniť sa olympiády aj budúci rok a tak sa napokon do krajského kola prebojoval maturant Dominik Fabian.

Dominik obhájil svoje rečnícke schopnosti a dobudoval teoretické vedomosti, čo mu pomohlo dosiahnuť na krajskom kole nielen titul úspešného riešiteľa, ale spomedzi všetkých účastníkov obsadil druhé miesto, čo automaticky znamenalo postup do celoslovenského kola.

Toto kolo malo svoje dejisko v Liptovskom Mikuláši. Hľadiac do histórie tradície Olympiády ľudských práv, najvyššie sa v celoslovenskom kole dostal práve Dávid Fogad. Ten v roku 2010 obsadil druhé miesto, čo je zatiaľ náš najväčší úspech. Dominik Fabian sa tohto roku umiestnil v prvej tridsiatke zo 64 účastníkov. „Nepokladám to za neúspech, v Mikuláši bolo výborne, spoznal som veľa nových ľudí, získal som skúsenosti. Možnosť zúčastniť sa tejto olympiády odporúčam mnohým študentom. Nebudete ľutovať,“ tvrdí čerstvo zmaturovaný Dominik. Nemalú úlohu na tomto, ale aj na ďalších úspechoch žiakov z Gymnázia Janka Kráľa má pani učiteľka Havetová. Vďaka jej zodpovednej, starostlivej príprave sa žiakom z malého mesta podarilo mnohokrát prebojovať až do celoslovenského kola, v ktorom sa nestratili a úspešne reprezentovali školu.

Aby sa však nezabudlo aj na minuloročných účastníkov celoslovenského kola, ponúkame vám prehľad najúspešnejších olympionikov:

  • 2006- Pavol Baláž (3. miesto krajské kolo)
  • 2007- Martin Kováč (6. miesto krajské kolo)
  • 2009- Tomáš Dekan (3. miesto krajské kolo)
  • 2010- Dávid Fogad (4. miesto krajské kolo, 2. miesto celoslovenské kolo)
  • 2011- Tomáš Garaj (8. miesto krajské kolo)
  • 2012- Dominik Fabian (2. miesto krajské kolo)
Fotogaléria