Slávnostná akadémia k sedemdesiatinám spisovateľa Miroslava Piusa v aule Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach

Básnik, prozaik a autor historickej literatúry Miroslav Pius sa dožil vo februári 2012 významného životného jubilea, ku ktorému sa konala 27. apríla v aule zlatomoravského gymnázia slávnostná akadémia za účasti mnohých významných osobností. Hosťami podujatia boli literárni súputníci a významní predstavitelia Spolku slovenských spisovateľov, predseda Ján Tužinský a tajomník Pavol Janík, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica, vedúca odboru školstva NSK Ľubica Libová, poslanec NR SR Marián Kéry, ďalší reprezentanti NSK Stanislav Katrinec, Miloš Bača a Iveta Verešová, riaditeľ Gymnázia Janka Kráľa Marián Bátora, riaditelia stredných škôl z Nitry, Zlatých Moraviec a Levíc, brat spisovateľa básnik Pavol Stanislav Pius a ďalšie osobnosti kultúrneho a verejného života.

„Chcem poďakovať oslávencovi, ktorý má sedem krížikov na chrbte – výraznej osobnosti literatúry faktu, ktorá prirástla k nášmu kraju. Ďakujem za všetko, čo urobil pre vás, pre nás a náš kraj“ zablahoželal Miroslavovi Piusovi k jubileu predseda NSK Milan Belica a odovzdal mu „Plaketu predsedu NSK“.

Úvodná časť slávnosti bola venovaná videoprojekcii o živote a diele básnika a spisovateľa Miroslava Piusa. V tejto časti zaznel aj výber z básnickej tvorby a prózy autora. Druhú časť akadémie moderovali Peter Kereš a Tatiana Kováčová. Výber z tvorby jubilanta recitovali študenti Gymnázia Janka Kráľa, Kristína Kluková, Barbora Škulová a Dávid Homola, hudobné vstupy zazneli v podaní Zuzany Molnárovej a Soni Meňhertovej s klavírnym doprovodom Ľubice Lastovicovej. Súčasťou slávnosti bol aj krst nového románu Miroslava Piusa Zvonovina. Ján Tužinský a Pavol Janík zaželali novej knihe veľa pozorných čitateľov a autorovi mnoho energie a tvorivého zaujatia v ďalšej literárnej činnosti.

Fotogaléria