Od Žitavy cez Istanbul až do USA alebo ako sme boli za Veľkou mlákou

Jana Končalová a Martina Kunská - účastníčky Medzinárodnej súťaže GENIUS Olympiad 2012 v americkom mestečku Oswego.

V dňoch 23.6. – 2.7. 2012 sme sa s projektom Komplexné porovnanie 2 úsekov rieky Žitava zúčastnili GENIUS Olympiad, čo je medzinárodná vedecká, umelecká a spisovateľská súťaž, venovaná projektom environmentálneho zamerania, ktorú organizujú State University of New York, Oswego a Terra Science and Education Foundation a do ktorej bolo vybraných vyše 250 projektov z viac ako 50 krajín sveta. Súťaž pozostáva z niekoľkých kategórií – veda, umenie, kreatívne písanie, dizajn a atletika, pričom náš projekt patril do kategórie veda.

Po niekoľkohodinových letoch, niekoľkých prestupoch a noci strávenej na letisku sme dorazili do malého univerzitného mestečka Oswego v štáte New York, USA, v ktorom sa táto súťaž konala.

V prvý deň súťaže študenti z viac ako 50 krajín nainštalovali projekty a večer sa konala Opening Ceremony. V druhý deň sme projekty odprezentovali pred piatimi porotcami a večer nás čakal International Fair, počas ktorého súťažiaci prezentovali kultúru svojho národa. Ďalší deň sme strávili výletom k Niagarským vodopádom. A posledný deň súťaže bol venovaný odovzdávaniu ocenení, pričom náš projekt získal Čestné uznanie.

Posledné tri dni našej cesty sme strávili spolu s ostatnými súťažiaci prehliadkou mesta Washington, DC a New York.

Ak máte záujem o viac informácií, nájdete ich na oficiálnej stránke súťaže.

Viac fotiek sa nachádza tu.

Touto cestou chceme poďakovať všetkým sponzorom, ktorí nám pomohli pri zabezpečovaní konferenčného poplatku a prispeli nám na ďalšie výdavky spojené s touto súťažou.

ViOn, a.s.; Stavex; Vodostav, a.s.; Fenestra, spol. s r.o.; Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o.; BenátCentrum, spol s r.o.; Dr. Šebeňa; Gymnázium Janka Kráľa; Juraj Mesko, starosta obce Topoľčianky; Ing. Peter Lednár, CSc. primátor mesta Zlaté Moravce

Naša vďaka patrí aj RNDr. Renáte Kunovej, Mgr. Helene Siklenkovej a pani docentke Bulánkovej za odborno-pedagogickú pomoc.

Jana Končalová a Martina Kunská
absolventky VIII.D

Fotogaléria