Krajské kolo Olympiády v ruskom jazyku

V školskom roku 2012/2013 sa uskutočnil už 43. ročník Olympiády v ruskom jazyku, do ktorej sa zapojila aj naša škola.

Školské kolo sa uskutočnilo ešte v decembri a o postup do krajského kola zabojovali štyria žiaci - Frederika Janoštiaková a Andrej Škvarek zo VI.D, ktorých pripravovala Mgr. Mihalková a súťažili v kategórii B2, v kategórii B1 súťažili Dominika Vančíková a Blanka Zachariášová z III.A pod vedením PaedDr. Anny Havetovej.

Postúpiť do krajského kola, ktoré sa konalo 20. marca 2013 v Nových Zámkoch, sa podarilo len Blanke Zachariášovej, kde sa umiestnila na 3. mieste. Súťažili tu žiaci z Nitrianskeho kraja, ktorí boli rozdelení do piatich kategórií (A1, A2, B1, B2, B3). Po slávnostnom otvorení kola sa všetci súťažiaci presunuli do tried, kde na nich čakal test z kulturológie, počúvanie a čítanie textu s porozumením. Potom nasledovala dlhšia prestávka, aby žiaci aj porota nabrali nové sily a mohli pokračovať ústnou časťou, ktorú tvorila beseda s členmi poroty a rozprávanie na základe vizuálneho podnetu. Po odpovedi posledného súťažiaceho sa porota odobrala sčítať body a všetci súťažiaci zatiaľ nervózne čakali na výsledky.

I keď konkurencia bola veľká a všetci sa snažili ukázať svoje vedomosti, počas celej olympiády vládla medzi súťažiacimi skvelá nálada a spokojný bol tiež Mgr. Haveta, ktorý sprevádzal našu zverenkyňu. Niekomu sa darilo viac, inému menej, no všetci boli úspešnými riešiteľmi a do celoslovenského kola postúpili tí najlepší z každej kategórie.