Vivat Academia

V školskom roku 2012/2013 si Gymnázium Janka Kráľa v Zlatých Moravciach pripomína 100. výročie svojho založenia. Touto významnou udalosťou žila škola už niekoľko mesiacov. Jednotlivé predmetové komisie pripravili pre žiakov netradičné aktivity: ekologické, jazykové, športové, umelecké, súčasne pedagógovia a žiaci pracovali na prípravách slávnostnej akadémie.

30. januára 2013 bola vo Farskom kostole svätého Michala Archanjela v Zlatých Moravciach slúžená ďakovná svätá omša za bývalých aj súčasných zamestnancov a žiakov školy. Hlavným celebrantom bol náš absolvent, vdp.Mgr. Róbert Horka, PhD., ktorý vo svojej kázni pripomenul, že gymnázium je predovšetkým škola, ktorá sa zaoberá integrálnou kultiváciou a zušľachťovaním človeka, ktorý sa vďaka tomu stáva naozaj najvhodnejšou osobou, aby ďalej rozvíjal svojho ducha a vedecky pracoval na vrcholovej úrovni. Duchovné posolstvo jeho slov bolo naplnené aj spomienkou na pracovníkov školy, ktorí nás opustili. Všetkým, ktorí spočinuli v zemi zlatomoravského cintorína, sme vzdali úctu a tichú spomienku 25. apríla 2013. Miesto v našich dušiach patrí aj im.

Slnkom zaliaty 26.apríl bol tým slávnostným dňom, kedy sme od rána vítali v našich priestoroch vzácnych hostí, bývalých kolegov, zamestnancov školy, ale aj žiakov. Srdečné objatia a stisky rúk sa sem-tam miešali aj so slzičkou v oku. O 10. hodine v aule školy otvoril slávnostnú akadémiu Ľubomír Bajaník, ktorý sa profesionálnym moderátorským výkonom prišiel aj poďakovať svojej Alma Mater.

Súčasne privítal vzácnych hostí: Mgr. Mariána Kéryho, poslanca NR SR, Ing. Štefana Chudobu, CSc., štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Doc. Ing. Milana Belicu, PhD., predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, Ing. Helenu Psotovú, riaditeľku Úradu NSK, Doc. Ing. Jozefa Dvonča, CSc., predsedu ZMOS-u a primátora Nitry, PhDr. Ľubicu Libovú, PhD., vedúcu odboru školsta, mládeže a športu ÚNSK, Mgr. Ivetu Verešovú, metodičku odboru školstva ÚNSK, Mgr. Milana Galabu, vedúceho odboru školstva Obvodného úradu Nitra, ďalších pracovníkov odboru školstva: PaedDr. Rozáliu Bezákovú, Mgr. Ľudmilu Kováčovú, Mgr. Mariána Moravčíka, Ing. Petra Lednára, CSc., primátora mesta Zlaté Moravce. Slávnosti sa zúčastnili aj Ing. Ctibor Határ, generálny riaditeľ Lesov SR, štátny podnik, Ing. Michal Horný, PhD., riaditeľ Národného žrebčína Topoľčianky, š.p., Ing. Jozef Zlatňanský, člen predstavenstva ENEL, riaditelia základných a stredných škôl mesta a okolia.

Pomyselným úvodným gongom akadémie boli tóny piesne Gaudeamus igitur, ktoré interpretovali naši žiaci pod vedením zástupkyne ZUŠ, pani Sone Meňhertovej. Tóny vystriedali verše Janka Kráľa. Duchovné posolstvo básne Dvanásť slov rezonovalo aulou v podaní Tomáša Garaja, absolventa gymnázia.

Slávnostný prejav predniesol riaditeľ školy, RNDr. Marián Bátora. Pripomenul históriu školy, ktorá bola aj súčasnosťou, vyzdvihol úspechy jej absolventov a nezastupiteľné miesto nášho gymnázia vo vzdelávaní a výchove inteligencie celého regiónu. Na tieto slová nadviazal vo svojom prejave aj Doc. Ing. Milan Belica, PhD. Pri tejto príležitosti odovzdal riaditeľovi školy zlatú medailu a Pamätný list predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja za mimoriadny prínos k rozvoju Nitrianskeho regiónu.

Klavírna etuda od Rachmaninova v podaní nášho maturanta, Matúša Kramára, nechala doznieť pamätné chvíle. Hudbu vystriedali verše básne Milana Rúfusa - Či jesto pravda na svete. Ich interpretka, Kristína Kluková, víťazka Krajského kola Hviezdoslavovho kubína, nás presvedčila, že keby nebola, náš život by stratil svoj štvrtý rozmer. Záverečnou časťou galaprogramu boli spevy. Najskôr sa predstavila mladšia generácia – Natália Švecová, potom bývalí členovia speváckeho zboru Schola cantorum, ktorí pod dirigentským vedením Daniela Hlásneho zaspievali výber z pôvodného repertoáru zboru. Výnimočným zážitkom bolo vystúpenie sólistov Opery SND a člena speváckeho zboru Slovenskej filharmónie: Daniela Hlásneho, Ondreja Šalinga a Františka Laktiša.

No a záver? Ten dostal doslova každého v aule. Počuť pieseň O sole mio v podaní troch krásnych mužských tenorov – Daniela Hlásneho, Ondreja Šalinga a Františka Laktiša bol zážitok, po ktorom mnohí opakovali: “Tak toto spravia len v Moravciach, Moravčania. Toto sa nespieva pre peniaze.“ Aula tlieskala, pískala, burácala.

Moderátor podujatia, Ľubomír Bajaník, pozval prítomných na ďalšiu časť tohto výnimočného dňa – odhalenie pamätnej tabule, ktorá bude nasledujúcim generáciám pripomínať 100. výročie založenia školy. Pamätnú tabuľu odhalil riaditeľ školy, RNDr. Marián Bátora, spolu s Ing. Štefanom Chudobom, CSc. a Doc. Ing. Milanom Belicom, PhD.

Všetci prítomní sa po tomto akte presunuli do jedálne školy, kde bola pripravená recepcia. Podanie rúk striedali pozdravy, objatia, veď sme sa nevideli mnohí, možno aj viac rokov.

Históriu školy sme zachytili v pamätnici Vivat Academia a históriu cesty, na ktorej stačí každý deň stretnúť človeka, zachytia snáď naši žiaci.

PaedDr. Anna Rosenbergová

Naša vďaka patrí všetkým sponzorom:

  • Vodohospodárske stavby, a.s., Bratislava - Ing. Karol Urban
  • Kúpele Bojnice, a.s. - Ing. Slavomír Eliáš
  • Revital stav s.r.o., Zlaté Moravce - Ing. Vladimír Raček, Ing. Jozef Pavol
  • Vodostav, a.s., Zlaté Moravce - Stanislav Orovnický
  • Vion, a.s. Zlaté Moravce - Viliam Ondrejka
  • ČKD Praha DIZ, a.s., pobočka Levice- Ing. Miloš Ďurovič
  • Národný žrebčín Topoľčianky, š. p. - Ing. Michal Horný
  • Potraviny u Šimka Žitavany - Juraj Sámel
  • Elektrosystémy spol. s.r.o., Zlaté Moravce- Ing. Pavel Šišmiš
  • Lesy Slovenskej republiky, š.p. - Ing. Ctibor Határ
  • Slovenské elektrárne , a.s., člen sk. Enel - Ing. Jozef Zlatňanský
  • Ing. Ľubomír Páleník
  • Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o. – Ing. Milan Waldner

Ďakujeme aj všetkým pedagogickým a nepedagogickým pracovníkom a všetkým zúčastneným žiakom.

Fotogaléria