Cestujeme a spoznávame

Ako sa najlepšie učí cudzí jazyk? Určite budete súhlasiť s tým, že osobnou skúsenosťou a zážitkami. Kontakt s kultúrou, stretnutie s ľuďmi a riešenie situácií každodenného života je tou najlepšou motiváciou. Toto si mohlo na vlastnej koži vyskúšať 29 študentov našej školy spolu s Mgr. Alenou Rakovskou a Mgr. Zuzanou Herdovou. V dňoch 11.-18. mája 2014 sme sa zúčastnili na jazykovom pobyte vo Veľkej Británii.

Počas pobytu sme spoznali najzaujímavejšie miesta v Londýne. Videli sme Westminster a Big Ben, sídlo kráľovskej rodiny, posedeli sme si v krásnom parku uprostred tohto multikultúrneho veľkomesta, aj na rušnom Piccadilly Circus, prechádzali sme sa po Trafalgarskom námestí, navštívili sme Britské múzeum, katedrálu Sv. Pavla a Tower. Na brehu Temže sme obdivovali mosty, divadlo Globe a z kabínky Lonon Eye sme mali nádherný výhľad na mesto. Lodičkou sme sa po Temži doplavili do Greenwich a ocitli sme sa na mieste, ktorým prechádza nultý poludník.

Našim cieľovým miestom však bolo malebné mestečko Ilfracombe v severnom Devone. Cestou tam sme sa ešte zastavili v Stonehenge a v Salisbury.

Ilfracombe nás očaril predovšetkým svojou polohou na pobreží oceánu, útesmi a nádhernou zeleňou. Škola, v ktorej sme trávili dopoludnia sa nachádzala v parku, kde sme sa stretávali cez prestávky. V popoludňajších hodinách sme navštevovali zaujímavé miesta v okolí. Boli sme v národnom parku Exmoor a v dedinke Clovelly.

A čo sme si priniesli domov? Okrem darčekov a suvenírov pre našich blízkych, predovšetkým nezabudnuteľné spomienky a pocit, že sa v cudzom svete nestratíme. Zatiaľ sme síce mali nad sebou pozorné oči svojich pedagógov a našej sprievodkyne Petry, ale v mnohých veciach sme boli odkázaní na svoje jazykové schopnosti a aj schopnosť postarať sa o svoje osobné veci, čo nás učí samostatnosti.

Takže na záver snáď len: „GREAT Great Britain“.

Fotogaléria