Projekt Nástrahy života okolo nás – pokračovanie

Krásne letné prázdninové dni sme si mohli užiť plnými dúškami a možno aj prostredníctvom aktivít projektu Nástrahy života okolo nás sme sa dokázali vyhnúť problémovým stretom, videli sme klamlivé zákutia života, a preto sme kráčali po pravdivých, overených stopách života.

Ale sme zasa v škole, kráčame po stereotypnej ceste, tešiac sa v kútiku duše na najbližšie prázdniny. Školské dni – to nie sú len vyučovacie hodiny, ale aj krúžková a záujmová činnosť. Aj my pokračujeme v aktivitách nášho projektu. V septembri v rámci programu Mne sa to nemôže stať žiaci maturitných ročníkov besedovali s Jozefom Čulákom, preventistom MsP Zlaté Moravce o obchodovaní s ľuďmi a rôznych formách šikanovania. Je nutné žiakom hovoriť o týchto témach, lebo môžu sa ocitnúť v reálnej životnej situácii, kedy napríklad v nákupnom centre podíde k dvojici dievčat pán a povie im, aby išli s ním, kúpia si, čo budú chcieť. Žiaľbohu, aj takýto je dnešný reálny svet.

Mladším žiakom II.D triedy bol určený PEER program, ktorý lektorsky zabezpečili pracovníčky CPPPaP v Zlatých Moravciach: PhDr. Miroslava Veľká, Mgr. Jarmila Horváthová, ako tím-lídri pracovali žiaci VII.D Ivana Herdová, Frederika Janoštiaková, Martin Komorný. Náplňou viacerých stretnutí bolo rozšíriť informácie žiakov o problematike drogovej prevencie, korigovať nepresné informácie, týkajúce sa pôsobenia všetkých druhov drog na osobnosť človeka. Profesionalita lektorov sa prejavila hlavne v inovačných metódach a stratégiách, akými boli: skupinová práca, nácvik hrania rolí s využitím ponúknutých možností reagovania v krízovej situácii, rozvíjanie emočného sebavyjadrenia verbálnymi aj neverbálnymi prostriedkami. Žiaci sa učili dôležitosti zodpovednosti za akékoľvek svoje rozhodnutia. Počas týchto stretnutí pracovali na posterových projektoch, ktoré sú súčasťou výstavných panelov v škole.

Keďže aktivity projektu sú naplánované na niekoľko mesiacov, pripomenieme si, čo zaujímavé je pre našich žiakov ešte pripravené. V októbri to bude pre žiakov II.A, II.B a VII.D zážitková beseda spojená s autentickými ukážkami o trestno-právnej zodpovednosti a protidrogová výchova. Odborným garantom oboch akcií je Mgr. Iveta Matejová z KR PZ v Nitre. V novembri budú naši žiaci vidieť ukážky práce so psami, cvičenými na vyhľadávanie drog. Tieto akčné momenty dokážu vniesť aj napätie medzi žiakov a následné uvedomenie si dôsledkov svojho konania. V rámci aktivít Škola trochu inak budú mať možnosť vidieť praktické ukážky sebaobrany s preventistom Jozefom Čulákom. Mladší žiaci sa môžu v škole ale aj mimo nej stretnúť so šikanovaním v rozličných podobách. Preto je pre žiakov II.D, IV.D a VI.D pripravený program Prevencia šikanovania a suicidálneho správania.

Fotogaléria