V mene prírody

Už druhý rok sa žiaci Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach, tento rok žiaci II.B triedy pod vedením prof. biológie Moniky Gálikovej, zapojili do pomoci v mene prírody. V pondelok 10.3.2014 sa pustili do stavania zábran pri ceste, v oblasti CHKO Ponitrie, Remitáž. Dôvod bol prostý. V tomto skorom jarnom období migruje množstvo žiab z oblasti zimoviska, tradične z lesa, do vodných oblastí, kde sa rozmnožujú. Pri tejto pre nich namáhavej ceste často križujú cestné komunikácie, čo pre nich predstavuje hrozbu smrti. Ročne takto uhynie niekoľko stoviek žiab, čomu sa gymnazisti samozrejme snažili zabrániť.

Za pomoci dobrovoľných ochranárov, Eleny Škulovej , Anežky Križkovej a pána Porubca sa každoročne stavia zábrana dlhá 300 metrov v okolí jazera, ktorú manuálne vykopali a osadili žiaci gymnázia. Toto je však len prvá etapa záchrany. Druhá spočíva znova v nich a ešte dobrovoľne sa hlásiacich ľuďoch, ktorí sa ponúkli venovať svoj osobný čas na hlavnú časť záchrany. Tou je jednoduchý prenos žiab spoza zábrany do jazera, čo dáva za vznik novej populácii.

Minulý rok sa takto podarilo zachrániť okolo 400 žiab a dúfame, že sa ich každoročne zachráni viac a viac. Vďaka žiakom a dobrovoľníkom, sa aspoň takto z množstva spôsobov prispelo k rovnováhe prírody, príklad si môžeme zobrať všetci a tiež sa zapojiť do ochrany okolia akýmkoľvek spôsobom.

Fotogaléria