Zdravé nátierky

Tento týždeň bol výborný, niekoľko dní sme si nemuseli doniesť do školy desiatu. Najskôr sa po chodbách školy ladne pohybovali naše spolužiačky a ponúkali počas prestávok krásne jabĺčka. Niektorí sa aj pýtali, odkiaľ sú, ale iní si na nich už pochutnávali. V rámci aktivít projektu Zdravie na tanieri 2013 sme v rukách našich žiakov videli miesto lupienkov alebo horaliek krásne červené jabĺčka.

Štvrtok bol ešte originálnejší, lebo žiaci sami pripravili netradičné nátierky a šaláty. Naša aula sa stala na niekoľko hodín kulinárskym aj degustátorským centrom školy. Súťažili trojčlenné družstvá z tried, ich úlohou bolo pripraviť zdravú ale aj chutnú nátierku. Z domu si priniesli suroviny a základné kuchynské pomôcky. Bolo úžasné sledovať, s akým nadšením žiaci pracovali, ale ako si aj navzájom pomáhali. Nedalo sa nepočuť vety: „Požič kúsok pažítky!” Alebo: „Potrebujete ešte tento strúžik?” Každé súťažné družstvo si pripravilo svoju slávnostnú tabuľu s kulinárskymi výtvormi. Súčasťou hodnotenia bol aj popis surovín, potrebných na výrobu nátierky a samotný pracovný postup.

Odborno-laická porota, v zložení: pani kuchárka M. Vajdová, pani upratovačka J. Kráľová a pani profesorky Minárová a Rosenbergová ochutnala hotové výrobky našich žiakov a na základe chuťových, výživných aj estetických kritérií určila týchto víťazov:

  1. miesto: Nikoleta Laurincová, Ivana Geletová – VI.D
  2. miesto: Jana Lukáčová, Nikoleta Biela, Kristína Lešťáková – I.B
  3. miesto: Ivana Chrenová, Nikola Libáriková, Martina Šaláteková – VI.D

Všetci ocenení žiaci dostali balíčky zdravej výživy.

Myslím, že je už potrebné pripravovať chuťové poháriky na pečenie vianočných oblátok a medovníkov.

Fotogaléria