Bol to naozaj krásny deň...

Jar už nám zavítala aj do nášho krásneho malebného kraja, a tak sme sa to ako kolektív rozhodli aj patrične využiť. Pani profesorky Mgr. A. Končalová a Mgr. Z. Herdová zorganizovali pre triedy II.A a II.B exkurziu do Trenčína. Samozrejme, ako správni žiaci sme sa tešili, že nebudeme musieť sedieť v škole, ale užijeme si to krásne slnečné počasie niekde vonku. Nevedeli sme sa dočkať dátumu 23. apríla, viacerí z nás tŕpli a dúfali, nech máme krásne počasie. A to sa aj stalo, bol to naozaj krásny deň. Cesta bola trošku vyčerpávajúca aj nás máličko potrápila dopravná zápcha, ale zvládli sme to.

Našou prvou zástavkou bola Skalka, teda jedno z najstarších pútnických miest na Slovensku. Každého prekvapila mierne strmá cestička ku kláštoru, no bola to pre nás iba malá rozcvička, aspoň sme si natiahli stuhnuté svaly. Naším sprievodcom bol miestny farár. Previedol nás čarovnými zákutiami tohto historického miesta, ako aj životom sv. Svorada. Mali sme možnosť pozorovať nádherný výhľad na okolitú krajinku, no to sme ešte nevedeli, aká krása nás čaká v Svoradovej jaskyni. V nej kedysi žili mnísi. K jaskyni je pristavený aj kúsok kláštora. Človek sa chvíľku nachádza v jaskyni, prejde pár krokov a odrazu je v malom kostolíku. Bolo to niečo, čo nezažijeme každý deň. Nasledujúca prechádzka po Krížovej ceste ešte viac prehĺbila náš emotívny zážitok z tohto úžasného miesta.

Naším druhým cieľom bol Trenčiansky hrad, ktorý je jedným z našich najkrajších hradov na Slovensku. Námestie pod ním dýchalo krásnou historickou atmosférou, nehovoriac o hrade. Je to mohutná skvostná stavba, a je škoda, že sme ho nemohli vidieť celý. Prebiehala tam totiž rekonštrukcia, a tak sme niektoré atrakcie nemohli vidieť. Ale aj to, čo sme videli, nás zaujalo. Či už vykopávky z doby bronzovej alebo portréty, všetko malo svoju atmosféru a my sme boli aspoň chvíľku jej súčasťou. Užili sme si polhodinovú vyhliadku, a potom sme sa už vybrali domov.

Z výletu sme odchádzali unavení, vysmiati, s červenými líčkami od slnka – proste, bol to výlet, ako sa patrí a sme vďační vedeniu školy, že nám umožnilo zažiť takýto super deň. Určite takýchto výletov zažijeme ešte niekoľko a už sa na ne tešíme.

Fotogaléria