Exkurzia Bratislava

Dňa 26.9.2014 sa žiaci našej školy, najmä z III.A triedy, ale aj žiaci z ostatných tried gymnázia zúčastnili celodenného výletu do Bratislavy. Našou prvou zástavkou bolo Hviezdoslavovo námestie, na ktorom sa konal Európsky deň jazykov.

Naši študenti sa aktívne zapojili do súťaží v rôznych stanovištiach so všetkými európskymi jazykmi. Šikovní žiaci, ktorí úspešne zodpovedali na rôzne otázky, si domov odniesli drobnosti s logom Európskeho dňa jazykov a rôznych krajín.

Program nám taktiež spestrili rôzne vystúpenia v rozličných jazykoch, na ktoré sa pozrelo každé oko študenta či študentky. Kto si chcel odniesť z nášho hlavného mesta pamiatku či suvenír, mal k dispozícii množstvo stánkov so suvenírmi, kde ste našli veci ako magnetky, kľúčenky a všeličo iné typické pre stánky s takýmto zameraním.

Po čase strávenom na Hviezdoslavovom námestí naše kroky viedli do Incheby EXPO arény, kde sa prvýkrát na Slovensku konala výstava Tutanchamón: Jeho hrobka a poklady. Boli sme pozvaní na cestu do kolísky jednej z najvýznamnejších civilizácií staroveku – do doby egyptských faraónov, z ktorých je pre nás najznámejší práve Tutanchamón. Na nerozoznanie verné kópie nálezov z jeho hrobky sme práve tu mohli na vlastné oči vidieť. Spoločne s ostatnými študentmi a pani profesorkami Mgr. V. Mihalkovou a Mgr. E. Ujčíkovou sme sa vydali po stopách slávneho egyptológa Howarda Cartera, ktorý v roku 1922 objavil hrobku mladého faraóna Tutanchamóna.

Vzácny objav hrobky pred 90-timi rokmi vyniesol počas jednej noci neznámeho faraóna Tutanchamóna na výslnie. Keď archeológ Carter objavil hrobku egyptského kráľa plnú pokladov, spôsobil tým svetovú senzáciu. Tutanchamónov príbeh nás fascinuje dodnes, jeho záhadná a predčasná smrť z neho urobila legendu. Výstava ponúka svetovú unikátnu repliku jednej z najzaujímavejších hrobiek ľudstva spolu s jej pokladmi a to v múzejnej kvalite. Dáva možnosť nahliadnuť do priestoru trojrozmerného modelu hrobky v jej pôvodnej podobe.

K dispozícii sme mali slúchadlá na ušiach a audiosprievodcu, pomocou ktorých sme si mohli vypočuť informácie o artefaktoch, ktoré sme práve videli.

Mali sme jedinečnú možnosť vstúpiť do pohrebnej komory a preskúmať ju vlastnými očami, s jej povestnou krásou priamo na dosah ruky. Videli sme rôzne sošky, samotný faraónov kočiar alebo repliku skrinky, kde boli uložené jeho orgány a dookola ju strážili štyri bohyne.

Nám osobne sa výstava veľmi páčila, bol to nezabudnuteľný zážitok. Je to dobrodružstvo pre všetky zmysly, zážitok, ktorý si bude každý z návštevníkov dlho pamätať. Osobne si myslím, že takejto výstavy sa človek nezúčastňuje pravidelne a ak je možnosť vidieť na vlastné oči niečo, čo nás zaujme a je to dôležitý poznatok egyptskej histórie a archeológie nám všetkým známy, treba túto šancu využiť a pozrieť si naživo veci, ktoré väčšina z nás pozná len z knižiek alebo filmov. Ďakujeme všetkým, ktorí nám umožnili zúčastniť sa tejto výstavy a verím, že to pre nás všetkých bol nezabudnuteľný zážitok a dozvedeli sme sa určite niečo viac o najznámejšom egyptskom faraónovi.

Autor textu: N. Mankovecká, III.A

Fotogaléria