Škola trochu inak

je názov už tradičných edukačných a zážitkových aktivít, ktoré realizujeme v rámci Týždňa vedy a techniky, od 10.11.2014 do 14.11.2014.

V tomto školskom roku pedagógovia gymnázia pripravili pre žiakov také typy aktivít, ktoré zastrešujú všetky vzdelávacie oblasti: Jazyk a komunikácia, Matematika a práca s informáciami, Človek a príroda, Človek a spoločnosť, Človek a hodnoty, Umenie a kultúra, Zdravie a pohyb.

Jazyk a komunikácia

V oblasti Jazyk a komunikácia sa prezentovali naše žiačky: Daniela Ondrejková, Ivana Ondrejková, Michaela Rebová, Zuzana Šurdová. V máji tohto roku sa zúčastnili jazykového pobytu vo Veľkej Británii, prežili niekoľko dní v Londýne, navštívili aj mestá Salisbury, Clovelly. Ich rozprávanie podnietilo ostatných študentov k zvedavým otázkam a možno aj k návšteve týchto miest, no predovšetkým, asi aj k permanentnému vylepšovaniu svojej angličtiny.

Matematika a práca s informáciami

Rozvoj logiky a algoritmického myslenia patrí do oblasti Matematika a práca s informáciami. Vyučujúci informatiky pripravili pre žiakov osemročného gymnázia didaktické hry: Guľôčka, Rušná hodinka, Sokoban a pre žiakov 1. ročníka štvorročného gymnázia informatickú hru Robotanik. Tu už bolo zadanie ťažšie – naprogramovať robota len s pomocou jednoduchých operácií a rekurzií s predpísaným počtom krokov. A mená tých najlepších?

  • III.D
    • S. Valovič
    • Alexandra Chrenová
    • Adriana Chrenová
  • I.A
    • L. Capalaj
    • D. Máčaj
    • Ch. Gál
  • I.B
    • M. Čepec
    • J. Kráľ
    • A. Ondrejmiška
    • S. Koščová

Ste šikovní, je pravda.

Človek a príroda

Najviac aktivít sme pripravili a realizovali v oblasti Človek a príroda.

11.11.2014 sa žiaci, študujúci seminár z biológie, zúčastnili Dňa otvorených dverí Ústavu molekulárnej biológie SAV. Osobitne si vážime, že nás privítal riaditeľ ústavu, RNDr. J. Kormanec, DrSc. Potom si žiaci vypočuli odborné prednášky a prezentáciu tvorby kryštálov proteínov, ich vyhodnocovania a možnosti využitia. Žiaci III.D triedy mali zážitky zo vzdelávania v Arboréte Mlyňany SAV. Pracovníci oddelenia dendrobiológie im pripravili „Svet rastlín pod mikroskopom“, v priestoroch kaštieľa si pozreli pamätnú izbu zakladateľa Arboréta Mlyňany - Dr. Štefana Ambrózy – Migazziho, spojenú s ukážkami jeho odborných publikácií. Zaujímavé boli aj výstavy: „Ekoplagát Arborétum Mlyňany SAV 2014“, výstavu „Farebná jeseň“ a posterové prezentácie, zamerané na propagáciu jednotlivých činností pracoviska.

Sme radi, že v našej škole je už niekoľko týždňov inštalovaná putovná výstava Natura 2000 CHKO Ponitrie. Odborným garantom výstavy bol Ing. R. Siklienka zo Správy CHKO Ponitrie. Meno RNDr. Harvančíka vám možno nič nehovorí, ale ak máte niekde doma kalendár s fotkami prírody, určite tam natrafíte na meno tohto vedca. „Sovy Slovenska“ bola téma jeho prednášky, v ktorej sme sa dozvedeli že až 10 druhov sov žije aj na Slovensku.

Fyzika je vraj všetko okolo nás. A to všetko okolo nás môže zachytiť aj fotografia. Poznanie fyzikálnych aspektov kreslenia svetlom pomocou camery obscury, vedomosti o historickej a súčasnej fototechnike patria nielen k odbornému portfóliu maturanta z fyziky, ale aj k všeobecnému rozhľadu gymnazistu.

Fyzika je aj letectvo, no to nie je len fyzika. Ako sa stať VIP pilotom? Najskôr treba slušne študovať v osemročnom gymnáziu, potom absolvovať na Žilinskej univerzite, na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Katedru leteckej dopravy, veľmi slušne ovládať angličtinu a veľmi chcieť. Takmer 4 hodiny zaujímavého rozprávania, Ing. Milana Poláka, aj v angličtine, úplne pohltilo žiakov aj pedagógov.

Rozprávanie Ing. J. Šichulu o paradigmách vysvetlenia pôvodu ľudstva zaujala študentov svojou profesionalitou a odbornosťou.

Krajiny Južnej Ameriky, Peru a Bolívia, sú vždy pre Európana exotikou. Aspoň virtuálne mohli túto časť Zeme poznať aj naši žiaci prostredníctvom demonštračno-výkladovej formy RNDr. PaedDr. Jána Veselovského, PhD. a RNDr. Lucie Šolcovej, PhD.

Človek a spoločnosť

Zo sveta sa presunieme na Slovensko, aj do mesta Zlaté Moravce. Ciele vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť naplnili svojimi prednáškami Mgr. Marián Kéry, ktorý hovoril o komunálnej politike a Ľudovít Chládek, ktorý sa venoval židovskej komunite v Zlatých Moravciach, záchrane židovského cintorína.

Umenie a kultúra

Túto oblasť uvedieme citáciou z oficiálnej stránky Mestského divadla v Zlíne.

„Druhá premiéra 69. sezony v Městském divadle Zlín patří slovenskému režisérovi. Představí se nadaný čerstvý absolvent JAMU Juraj Augustín na premiéře 11. Října inscenaci Evžen Oněgin. „Román A. S. Puškina Evžen Onegin je ako krásny, pokojný slnečný deň, kde sú všetci šťastní a spokojní, to však neznamená, že v ňom nezomierajú ľudia a neexistuje bolesť. Tento text je ako život, zlé veci sa nestávajú len v zlom počasí a nedejú sa len tak, mimochodom,“ říká režisér inscenace Juraj Augustín.“

Výber žiakov počas 3 hodín sledoval spôsob vzniku inscenácie, od výberu textu, cez inscenačné úpravy, výber hercov, prácu so scénografom, kostýmovým výtvarníkom, až po pohybovú a výrazovú prácu s hercami. Pohľad „za oponu“ divadla je výnimočnou udalosťou pre diváka.

Zdravie a pohyb

Vzdelaný človek by sa mal primerane starať aj o svoje zdravie. Aktivity: Sebaobrana, bojové umenia, cvičiteľom bol J. Čulák, a Zásady 1. pomoci patria do oblasti Zdravie a pohyb. Interaktivita oboch programov bola zacielená na osvojenie praktických zručností a návykov. Lektormi 1. pomoci boli naši bývalí žiaci, dnes absolventi bakalárskeho štúdia na Fakulte sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre, J. Molnár a Z. Hodošiová.

Človek a hodnoty

Oblasť Človek a hodnoty mala na pôde našej školy verifikovaný etický obraz. M. Hodoši, tiež náš bývalý žiak, v súčasnosti študent UKF v Nitre, pracoval v lete 2014 ako dobrovoľník v Etiópii. Vyučoval angličtinu, metodicky aj organizačne pomáhal domácim učiteľom. Vidieť fotodokumentačný materiál z týchto oblastí sveta, znamená uvedomiť si potrebu pomoci, ľudskej spolupatričnosti.

Všetky aktivity projektu Škola trochu inak, boli inak. Z našich absolventov sa stali učitelia, lektori, ich profesionálny status prekračuje bežný životný rámec. Vedenie školy si dovoľuje aj touto cestou poďakovať všetkým lektorom a zamestnancom školy, ktorí pripravovali aj realizovali tieto inovatívne edukačné akcie.

Fotogaléria