Súťaž Mladý Európan

Každoročne na jar sa v Nitre koná regionálne kolo súťaže „Mladý Európan“. Tento rok to bolo už desiatykrát tradične v budove Agroinštitútu na Akademickej 4 v Nitre, kde sídli EUROPE DIRECT, organizátor tejto celoslovenskej vedomostnej súťaže.

Trojčlenné družstvo tretiakov – Zuzana Šurdová, Štefan Pavlík a Zuzana Košútová, sa zapojilo do zápolenia o čo najlepšie umiestnenie pod vedením p. profesorky Anny Havetovej.

Súťaž pozostávala z troch kôl. V prvom kole bolo úlohou pätnástich súťažných družstiev vypracovať test týkajúci sa Európskej únie. Test mal 50 otázok, ktoré bolo potrebné vypracovať za 20 minút.

Druhé kolo tvorila jazyková tajnička. Žiaci vypĺňali tajničku pomocou kľúča, ktorý obsahoval pozdravy a najčastejšie frázy takmer všetkých európskych jazykov.

Do tretieho kola postúpili len prvé tri družstvá s najvyšším počtom bodov. V tomto kole mohlo súťažné družstvo získať 10, 20 alebo 30 bodov, podľa náročnosti otázky. Otázky v tomto kole sa týkali osobností Európskej únie, dominánt Európy a symbolov Európskej únie.

Žiaci nášho gymnázia si z tejto súťaže odniesli krásne šieste miesto, vecné ceny a nové poznatky o Európskej únii.

Na budúci rok sa na boj môžu pripravovať terajší žiaci druhého ročníka, lebo súťažiť môžu len tretiaci. Záujemcovia sa môžu prihlásiť u p. prof. Havetovej.

Fotogaléria