V mene prírody

Tak ako každý rok, ani tento sme si nenechali ujsť príležitosť pomôcť prírode. Žiaci III.B triedy pod vedením p. profesorky Moniky Gálikovej priložili ruku k dielu a pomohli vybudovať 300 metrov dlhú zábranu popri ceste v oblasti CHKO Ponitrie, Remitáž.

Žaby v tejto oblasti každoročne migrujú z jednej strany cesty na druhú z dôvodu rozmnožovania. Zábrana slúži na ochranu žiab pred automobilmi, ktoré túto cestu každodenne používajú a často žaby migrujúce cez cestu usmrtia. Z dôvodu zachovania týchto v prírode veľmi významných živočíchov sme sa rozhodli pomôcť.

Prvá časť záchrannej akcie spočíva v osadení plastovej fólie do zeme. Žabie samičky, keďže na svojich chrbtoch nesú samčeka, nie sú schopné túto zábranu prekonať a preto ostanú na jednej strane cesty. Druhá časť spočíva v ich pozbieraní a prenesení na druhú cestu, do vody. Prvú etapu už tretiaci splnili a o druhú sa postarajú dobrovoľníci, ktorí sú ochotní venovať svoj čas ochrane prírody.

Každý rok sa týmto spôsobom zachránia stovky žiab. Dúfame, že sa nám týmto činom aj tento rok podarí prispieť k vytvoreniu ďalšej populácie.

Fotogaléria