Brána jazykov otvorená

...je nielen názov Komenského pedagogického spisu, ale tak trochu aj jedna zo vstupeniek do sveta vzdelaných ľudí. Tú vstupenku získavajú všetci žiaci, ktorí sa zúčastnia netradičnej aktivity v Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach.

Brána jazykov je každoročne otvorená pre všetkých žiakov základných škôl nášho mesta a regiónu. V tomto školskom roku zaznamenali naše vstupné „kontroly“ 29.9.2015 rekordnú účasť, 25 trojčlenných družstiev: Blackhawks (ZŠ Skýcov), Haifische (ZŠ Topoľčianky), Hladní vlci (ZŠ Topoľčianky), Mašiny (ZŠ Topoľčianky), Fish Fingers (ZŠ J. Kostoľany), Chilli Pepers (ZŠ J. Kostoľany), Shadows (ZŠ Robotnícka), Stars (ZŠ Robotnícka), Free Runners (ZŠ Tesárske Mlyňany), Tigers (ZŠ Obyce), Pribináčky (ZŠ Pribinova), Pribináci (ZŠ Pribinova), Bandits (ZŠ Sľažany), Sheriffs (ZŠ Sľažany), Muffiny (ZŠ Tekovské Nemce), Mumáci (ZŠ Tekovské Nemce), Bosco Gang (ZŠ Sv. Don Bosca), Team Fabulous (ZŠ Sv. Don Bosca), Volkovecká Trojka (ZŠ Volkovce), Dot.sk (ZŠ Žitavany), Aja (ZŠ Žitavany), Air (ZŠ Žitavany), Champions (ZŠ Mojmírova), Demons (ZŠ Mojmírova). Zostava to bola veľmi pestrá.

Po vstupe museli súťažiaci prechádzať mnohými stanovišťami, na ktorých riešili úlohy v anglickom jazyku, nemeckom a v ruskom jazyku.

Veľmi srdečne boli na našej pôde vítaní aj kolegovia, učitelia cudzích jazykov, ktorí svojich žiakov pripravujú na zvládnutie mnohých životných brán. Príjemné stretnutia sú vždy inšpirujúce, najmä keď sa stretnú učitelia so svojimi bývalými žiakmi, dnes už kolegami. Jazyková sieň mala pripravenú aj netradičnú odmenu, všetci účastníci boli zaradení do tomboly a traja výhercovia zo ZŠ Obyce, ZŠ Tekovské Nemce a ZŠ Mojmírova získali ročné predplatné časopisu Hello a Friendship.

Za bránami jazykového sveta usilovne pracovali naši žiaci z II.B, III.A a IV.A triedy. Boli piliermi jednotlivých stanovíšť, vysvetľovali súťažiacim ich úlohy, hodnotili ich odpovede a zapisovali výsledky. Je zrejmé, že na túto prácu sú veľmi dobre pripravení našimi učiteľmi. Kto prešiel jazykovou cestou, mohol si pozrieť výstavku cudzojazyčnej literatúry, poprehŕňať sa v propagačných materiáloch, ale aj „okoštovať“ chutný domáci pagáčik alebo štrúdľu.

Tých najlepších treba aj odmeniť. Ceny sme zabezpečili pomocou sponzorov: Oxico, Goethe-Institut, Littera, Foreign Language Publikations, Lekáreň u Škorpióna, Lekáreň u Zlatého hada, Slovenská sporiteľňa, Deutsche Leasing, O2, Telekom, Prima banka, Orange a prevzali si ich z rúk vedúceho odboru školstva NSK, Mgr. M. Galabu a riaditeľky gymnázia, RNDr. R.Kunovej, PhD., reprezentanti týchto družstiev:

  • Bosco gang (ZŠ Sv. Don Bosca) - Martin Lazúr, Natália Bajanová, Kamila Grešková za 1. miesto
  • Haifische (ZŠ Topoľčianky) - Martin Turčan, Natália Solárová, Veronika Škulová za 2. miesto
  • Pribináci (ZŠ Pribinova) - Matúš Vaňo, Adam Čurný, Martin Polkoráb za 2. miesto
  • Team Fabulous (ZŠ Sv. Don Bosca) - Marek Čulík, Pavlína Pániková, Jakub Banský za 3. miesto

Brána jazykov sa v tomto školskom roku zavrela, aby sme v tom nasledujúcom mohli na jej dverách čítať tieto slová J. A. Komenského: „Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu.“

Diplomy víťazov:

Fotogaléria