Exkurzia do Poľska

„Kto nepozná svoju minulosť, nemá právo na svoju budúcnosť.“ Nad týmto výrokom by sme sa mali všetci zamyslieť. Osvienčim je miesto, ktoré veľmi ovplyvnilo naše životy, a preto si myslím, že každý z nás by ho mal navštíviť, aby si uvedomil, akú hodnotu má ľudský život. Preto naplniť autobus, s cieľom vidieť tento najväčší cintorín na svete, nebol problém. Až na našich prvákov sme sa na túto exkurziu prihlásili takmer z každej triedy a dovolím si tvrdiť, že to stálo naozaj za to.

Prehliadku Osvienčimu sme začali pod známym nápisom „ARBEIT MACHT FREI“ (práca oslobodzuje). Rozprávanie našej sprievodkyni o živote väzňov v tábore bolo veľmi zaujímavé a emotívne. Previedla nás cez niekoľko barakov v Auschwitz, kde sme videli rôzne autentické zábery, osobné veci väzňov ako kufre, hrebene, kefky, protézy, kopu topánok a vlasy, ktoré im hneď po príchode ostrihali, aby ich ponížili. Najviac nás dojalo rozprávanie o selekcii väzňov a o vraždení v plynových komorách, v ktorých sme sa aj my prechádzali. V tábore Birkenau, asi 3 km vzdialeného od Osvienčimu, sme videli aj vozeň bez okien, v ktorom privážali väzňov. Na konci prehliadky nás mladých, ktorým patrí budúcnosť, sprievodkyňa vyzvala, aby sme nikdy nedopustili takú strašnú hrôzu, ktorá sa odohrala v Osvienčime.

Po prehliadke sme sa opýtali študentov, ako sa im páčilo:

Miroslav Č. (4.A): Osvienčim je miesto, kde si človek dokáže naplno uvedomiť, kam až môže ľudská zloba zájsť a práve preto by som odporučil navštíviť toto smutné miesto každému.

Jonáš S. (3.B): Zájazd do Osvienčimu bol veľmi poučný a myslím, že aj napriek všetkým hrôzam, ktoré sa tam stali, je to niečo, čo by mali všetci ľudia vidieť. Naopak Krakow bolo nádherné európske mesto.

Sarah D. (8.D): Ťažko sa to opisuje, ale bol to určite zážitok, ktorý ma posunul ďalej.

Druhý deň našej exkurzie patril druhému najväčšiemu mestu v Poľsku, sídlu poľských kráľov - Krakowu. Po výdatných raňajkách na hoteli, sme sa autobusom premiestnili do centra mesta, aby sme si prezreli hrad Wawel, ktorý bol 500 rokov sídlom poľských kráľov. Videli sme krásnu katedrálu, hrobky poľských kráľov a vyšli sme si na zvonicu, odkiaľ bol nádherný výhľad na Krakow. Na námestí nám sprievodkyňa poukazovala najdôležitejšie pamiatky a počas rozchodu sme si každý individuálne pozreli, čo nás zaujímalo. Krakow je prekrásne mesto, dýchajúce stredovekou históriou a každému študentovi sa páčilo.

Sme naozaj radi, že sme zažili dva krásne dni, plné zážitkov a krásnych chvíľ, a preto by sme sa chceli poďakovať p. profesorke Havetovej a p. profesorovi Havetovi, že zorganizovali takúto poučnú a zaujímavú exkurziu.

Adela Katrincová 4.A

Foto: Radimír Siklienka, II.A