Vážení rodičia, milí žiaci

Určite ste v tomto školskom roku zaregistrovali podstatnú zmenu v organizácii vyučovacieho dňa. Po 5. vyučovacej hodine, teda o 12.05 h., sa môže Vaše dieťa ísť naobedovať do našej školskej jedálne. Každodenne tak môže v biologicky správny čas zjesť teplú a výživnú polievku a samozrejme, aj chutné „druhé“ jedlo. Súčasťou obeda je nápoj, niekedy aj jogurt či sladká tyčinka. Okrem týchto, biologicko-dietologických aspektov má obedňajšia prestávka, spojená s obedom, aj nezastupiteľný psychologicko-sociálny aspekt. Vaše dieťa si počas obeda môže podiskutovať so spolužiakmi, oddýchnuť na určitý čas od školských povinností.

Veľmi dôležitým determinantom správneho psycho-motorického vývoja žiaka je okrem denného režimu aj správna a vyvážená strava. Vaše deti prichádzajú domov okolo 16. hodiny, pričom môžete byť spokojní, lebo mali v škole teplý obed v primeranom čase. Vy sami sa môžete na našej internetovej stránke presvedčiť, čo v dnešný deň obedovalo Vaše dieťa.

Školské stravovanie má svoje špecifické kritériá, súvisiace so správnym vývojom dospievajúcej generácie. Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je variť jedlá z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality. Tieto princípy sú dané legislatívne, Ministerstvo školstva každoročne inovuje Materiálno-spotrebné normy, ktoré sú pre školské stravovacie zariadenia záväzné. Zvýšený dôraz sa dáva na glykemické indexy potravín a antioxidanty. Medzi rovnako dôležité kritériá patria správne pomery živočíšnych a rastlinných bielkovín, tukov a sacharidov pri zostavovaní jedálneho lístka. V našej jedálni sa snažíme variť tak, aby bolo jedlo výživne hodnotné a chutné. Nové recepty vyskúšame a pokiaľ nám prax ukáže, že žiakom nechutili, nezaraďujeme ich do jedálneho lístka. V posledných týždňoch máme veľmi dobrú odozvu na zaradenie jedla z tofu syra. Najmä žiaci vyšších ročníkov si už racionálne uvedomujú význam živín pre naše zdravie. A to nás veľmi teší a zaväzuje prinášať nové, chutné a zdravé jedlá.

Aj príprava jedál podlieha prísnym kritériám. Od minulého roku pripravujeme jedlá v modernom konvektomate. Efektivita tohto zariadenia spočíva v racionálnej príprave jedál, pri súčasnom zachovaní vitamínov, minerálov a udržaní chuťových vlastností pripravovaných jedál.

Milí rodičia, určite Vám záleží na svojom dieťati, jeho správnom fyzickom aj psychickom raste. Naša škola Vám poskytuje všetky možnosti na realizáciu týchto zámerov.


V mesiaci december sme uskutočnili anketu, ktorou sme chceli zistiť názory stravníkov na stravovanie v školskej jedálni. Ankety sa zúčastnilo 20 študentov. Anketa bola anonymná.

1. V prvej otázke sme zisťovali, ako stravníci ponúkané jedlo v školskej jedálni hodnotia:

Graf zobrazuje výsledky odpovedí na otázku: Ako hodnotíš ponúkané jedlo? Výsledok je v nasledujúcom texte.

Jedlo bolo veľmi chutné pre 9 študentov, priemerné pre 8 študentov a 3 študentom jedlo až tak veľmi nechutilo.

2. V druhej otázke sme sa spýtali na spokojnosť so skladbou jedálnička (pestrosť, zaraďovanie nových jedál, bezmäsité jedlá a pod.)

Graf zobrazuje výsledky odpovedí na otázku: Ste spokojní so skladbou jedálnička? Výsledok je v nasledujúcom texte.

Spokojní boli 7 žiaci, nespokojní 2. Niekedy neboli a niekedy boli spokojní 9 žiaci a 2 z opýtaných to neriešia.

3. Tretia otázka znela, či býva jedlo pre nich dostatočne teplé.

Graf zobrazuje výsledky odpovedí na otázku: Býva jedlo dostatočne teplé? Výsledok je v nasledujúcom texte.

Jedlo býva priam horúce pre 6 žiakov, dostatočne teplé pre 8 žiakov. Nie až také teplé pre 4 žiakov.

4. V štvrtej otázke sme sa spýtali študentov, či sú spokojní s kvalitou polievok.

Graf zobrazuje výsledky odpovedí na otázku: Ste spokojní s kvalitou polievok? Výsledok je v nasledujúcom texte.

Spokojní boli 5 žiaci. Skôr áno odpovedalo 6 žiakov. Nespokojní boli 4 žiaci a 5 žiakov polievky neje. Haló, polievky sú zdravé!

5. V piatej otázke sme chceli vedieť, či sú žiaci spokojní s veľkosťou porcie.

Graf zobrazuje výsledky odpovedí na otázku: Aká je vaša spokojnosť s veľkosťou porcie? Výsledok je v nasledujúcom texte.

Veľmi veľká porcia je pre 3 žiakov. Áno odpovedalo 6 žiakov, nie 2 žiaci. A porcia je veľkosťou taká akurát pre 6 žiakov.

6. A posledná, šiesta otázka znela : Ste spokojní s prístupom personálu?

Na túto otázku všetci študenti odpovedali so samozrejmosťou - áno. Všetci sme radi, že máme milé a priateľské pani kuchárky.

Nakoniec sme sa spýtali študentov, čo by zmenili v našej školskej jedálni.

Najčastejšie odpovede boli:

  1. Chcelo by to viac zdravších jedál (ovocie, zelenina , kuracie mäso)
  2. Rôznorodosť nápojov
  3. Menej bravčového mäsa

Anketu realizovali: Natália Melišková a Andrea Borkovičová z I.A.

Fotogaléria