Exkurzia do Poľska

V pondelok 11.9.2017 sme sa vybraní žiaci štvrtého, tretieho a šiesteho ročníka zúčastnili trojdňovej exkurzie do Poľska. Okrem pedagogického dozoru nás sprevádzala sprievodkyňa, ktorá nám počas celého zájazdu rozprávala zaujímavosti podľa miesta, kde sme sa práve nachádzali.

V prvý deň sme navštívili koncentračný tábor Oswienčim. Poľskí sprievodcovia nám priblížili a opísali skutočnosti, ktoré sa odohrávali na týchto miestach hrôzy v Auschwitz a Birkenau.

Naša cesta pokračovala do mesta Krakow, kde sme sa ubytovali. Po raňajkách sme vyrazili spoznávať mesto poľských kráľov. Naša prvá zástavka bola vo Wawelskej katedrále, kde sme videli jeden z najväčších zvonov na svete. Toto miesto nám trochu prekazil dážď, ale keď sme sa presunuli pozrieť centrum mesta, tak počasie bolo k nám milosrdnejšie. Prezreli sme si najväčšie stredoveké námestie, tržnicu Sukienice, Mariácku baziliku a Radničnú vežu. Po prestávke sme sa zviezli na elektrickom vláčiku cez mesto do židovskej štvrte Kazimierz. Vo večerných hodinách sme mali možnosť vidieť vysvietený Krakow. Toto mesto sa nedá spoznať za jeden deň, ale bolo tam krásne a história dýchala na každom kroku.

Našu exkurziu sme zavŕšili tretí deň prehliadkou Kráľovskej soľnej bane Wieliczka. Musím uznať, že to bola čerešnička na torte. Najskôr to bolo množstvo schodov, ktoré sme museli prejsť do podzemia, ale stálo to za to. Videli sme rôzne animácie, ktoré predstavovali, ako v minulosti baníci pracovali, ale aj svetelné divadlo vo veľkej sále. Ako dôkaz, že to je soľná baňa sme mohli ochutnať miesta na stene.

Naša prehliadka skončila a pre štvrtákov aj posledná exkurzia. Videli sme veľa zaujímavého a preto sa za to chcem poďakovať pani učiteľke Havetovej a pánovi učiteľovi Havetovi.

Jana Klikačová, IV.A

Fotogaléria