Úspechy žiakov Gymnázia Janka Kráľa v predmetových olympiádach a súťažiach

Účasť žiakov Gymnázia Janka Kráľa v krajských, celoštátnych kolách v predmetových olympiádach a súťažiach bola v školskom roku 2018/19 mimoriadne úspešná. Ukázalo sa, že poctivá a systematická príprava na súťaže prináša výborné umiestnenia.

V priebehu februára až mája 2019 sa uskutočnili viaceré krajské a celoslovenské kolá v predmetových olympiádach. Prvým úspechom pre gymnázium bolo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Náš žiak, Šimon Kéry, sa umiestnil v kategórii 2A na 1. mieste a postúpil do celoštátneho kola, kde skončil na peknom 6. mieste a stal sa úspešným riešiteľom. V marci sa naši žiaci zúčastnili krajského kola Dejepisnej olympiády v Leviciach. Našu školu reprezentovali v kategórii B Dominik Magdolen z I.A a Adam Herda z II.B. Obaja dosiahli pekné umiestnenia. Dominik Magdolen sa umiestnil na výbornom 1. mieste a Adam Herda na 5. mieste. Dominik Magdolen postúpil do celoštátneho kola, v ktorom získal 7. miesto a stal sa úspešným riešiteľom. V priestoroch Gymnázia Janka Kráľa sa konalo krajské kolo Geografickej olympiády, náš žiak, Jakub Chrenko z III.A, sa umiestnil na 3. mieste. 27. marca 2019 sme mali zastúpenie aj v krajskom kole Biologickej olympiády v kategórii B - posterová časť, kde naša prváčka, Andrea Káčerová, získala 3. miesto.

Osobitne nás teší úspech tímu našich gymnazistov, zúčastnili sa krajského kola Dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR. V tomto roku bola táto náročná súťaž zameraná na obdobie rokov 1978-1992. Náš tím tvorili Dominik Magdolen I.A, Petra Astrid Michel II.A, Daniela Huňadyová II.A. Preukázali výbornú orientáciu v dejinách, čo im prinieslo vynikajúce 1. miesto. Postúpili do medzinárodného kola, ktoré sa uskutoční 21. novembra 2019 v českom meste Cheb.

Milovníci cudzích jazykov a najmä literatúry zožali úspech na krajskom a celoslovenskom finále súťaže Jazykový kvet v Nitre. V krajskom kole v kategórii vlastná tvorba (anglický jazyk) získali popredné umiestnenia - 1. miesto Samuel Valovič VII. D, 2. miesto Šimon Kéry II. B, 3. miesto Lukáš Fajna II. B, v kategórii prevzatá tvorba (ruský jazyk) 1. miesto Vanda Pitterová IV.A, 2. miesto Simon Stopper II. A, 3. miesto Daniela Huňadyová II. A. V bilingválnej skupine 1. miesto získala Elizabeta Debnárová II. A. V kategórii dráma, vlastná tvorba 1. miesto získalo divadelné zoskupenie z II. B triedy. Víťazi v krajskom kole postúpili do celoslovenského kola, kde sa našim gymnazistom darilo.

V celoslovenskom kole v kategórii poézia a próza, vlastná tvorba: 3. miesto – Samuel Valovič so svojou poviedkou „The Blinding Dark“. V kategórii dráma, vlastná tvorba: 1. miesto – divadelné zoskupenie II.B „Shmoofls“ s hrou „Once Upon a Time in the West“ – herecké obsadenie: Mário Ďuráč, Lukáš Halabuk, Adam Herda, Denisa Hitková, Michal Hudec, Šimon Kéry. V kategórii poézia a próza, prevzatá tvorba: 2. miesto získala Vanda Pitterová. V kategórii poézia a próza, prevzatá tvorba, bilingválna skupina 2. miesto – Elizabeta Debnárová.

Okrem vedomostných súťaží gymnazisti preukázali svoje schopnosti aj v mnohých športových súťažiach. Jessica Košútová I. A, Viktória Dubcová II. A nás reprezentovali na Majstrovstvách SR v aerobiku. Veľkú radosť nám urobili aj naši orientační bežci – Alex Jelínek II. B, Tomáš Trubáčik II. B, Marek Brenkus II. A, Aaron Belmenen I. B, Richard Koprda IV.B, keď na Majstrovstvách SR v orientačnom behu získali výborné 4. miesto.

Všetkým našim žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy, mesta, kraja a prajeme im veľa ďalších úspechov.

Mgr. Jana Magdolenová, RNDr. Renáta Kunová, PhD.

Fotogaléria