Ťapákovci v Divadle Jána Palárika

V stredu 9. októbra 2019 sme sa my, žiaci druhého ročníka, zúčastnili divadelného predstavenia Ťapákovci v Divadle Jána Palárika v Trnave. Naša exkurzia za kultúrou začala o ôsmej hodine rannej, keď sme v 43-člennej zostave nastúpili do autobusu, ktorý nás odviezol do Trnavy. Po tom, ako sme šťastne dorazili do tohto krásneho mesta, smerovali naše kroky priamo do jeho historického centra, k Divadlu Jána Palárika. Nemali sme veľa času nazvyš, preto nás krátko po príchode milé pani uvádzačky usadili na naše miesta do sály, a divadelná hra sa mohla začať.

Ťapákovci sú divadelným spracovaním rovnomennej novely Boženy Slančíkovej – Timravy. V dvoch dejstvách sa pred nami začal odvíjať príbeh mnohopočetnej rodiny, ktorej členovia, spokojne žijúci v jednej malej izbe, nikdy neporušujú tradície a zanovito sa bránia všetkému novému. Ich postoj k akejkoľvek aktivite vyjadruje motto, ktoré neúprosne visí nad ich každodenným životom: ,,Bez Božieho požehnania, márne naše namáhania.“ Tento letargický spôsob života však predsa len nevyhovuje všetkým. Spomedzi prítomných vyniká svojou ctižiadostivosťou a uvedomelosťou manželka najstaršieho brata Paľa Ťapáka, Iľa. Jej snaha priviesť do života v domčeku nejakú pozitívnu zmenu a odstrániť apatiu zvyšných členov sa napodiv stretáva s odporom a nepochopením. Najvýraznejšie konflikty sa práve z toho dôvodu odohrávajú medzi ňou a Ančou, jedinou ťapákovskou sestrou, ktorá je pre svoj handicap zároveň najtragickejšou postavou diela.

Pôvodom vážna a zamysleniahodná téma Timravinho diela bola pre účely javiskového spracovania ozvláštnená veľkou dávkou humoru, čo robilo predstavenie ešte viac atraktívnym a zaujímavým. A tak v nás po skončení lomcovali rôzne pocity, s ktorými sme si sadli do autobusu a kultúrne vyžití sme sa šťastne vrátili domov.

Miriam Vasilová, II.A

Fotogaléria