Ahojte, milí deviataci!

Váš čas na základnej škole sa čoskoro skončí a vy sa budete musieť vybrať na cestu vyspelých stredoškolákov. Možno, že už vo výbere školy máte jasno alebo práve vôbec netušíte, ktorá škola je pre vás tá správna. Každý z nás si prešiel týmto obdobím. Možno sa bojíte prihlásiť sa práve na GJK, lebo neviete, čo od gymnázia očakávať. Možno sa nemáte koho spýtať, aké to tu je, či sa máte niečoho obávať alebo len máte strach, že sa nezačleníte do stredoškolského kolektívu.

Aj my, tohtoroční prváci, sme mali rovnaké myšlienky. Aj v nás panovali obavy, či sa hodíme na túto školu a či je to tá správna voľba. Zariskovali sme a vykročili do neznáma... Vkročili sme do nového prostredia plného nových dobrodružstiev. Každý z nás mal strach, niekto väčší, iný menší, no zistili sme, že nás tu nikto „nepohryzie“. Skočili sme a dopadli na pevné nohy!

Našli sme tu skvelé priateľstvá, a to nielen medzi našimi rovesníkmi, ale aj staršími žiakmi. Nestretávali sme sa len v triedach či na chodbách historickej školy, ale aj po vyučovaní počas rôznych voľnočasových aktivít, ktoré pre nás pedagógovia GJK pripravili. Áno, je pravda, že učenia je tu o čosi viac, ale to k strednej škole jednoducho patrí.

Nemusíte sa však báť, naši páni profesori a pani profesorky tu pre vás budú vždy, keď to budete potrebovať, tak, ako sú tu teraz aj pre nás. Smiechu a dobrej nálady je tu dostatok a zážitky pribúdajú každým dňom!

Pre vás, ktorí si nie ste istí a ešte pochybujete, sme si pripravili menšie interview s nami, prvákmi. Chceme vám ukázať, že na obavy naozaj nie je miesto a nemáte čo stratiť, môžete len získať! Pripravili si otázky, ktoré sme si pred rokom v tomto čase kládli aj my, keď sme boli na vašom mieste. Dúfame, že vám aspoň trošku uľahčíme rozhodovanie a že sa s mnohými z vás v budúcom školskom roku stretneme!

Tak poďme na to:

Prečo si si vybral/a toto gymnázium?
Romanka O.: Pri výbere školy u mňa definitívne rozhodol dobrý pocit počas prijímacích skúšok. Učiteľský zbor aj žiaci boli veľmi príjemní. Výhodná lokalita je tiež veľký bonus.
Peťa G.: Toto gymnázium som si vybrala, pretože z neho môžem ísť na akúkoľvek vysokú školu. Celkovo sa mi škola páčila a vždy som na ňu chcela ísť. Zároveň sa nachádza v meste neďaleko mojej dediny, takže nemusím veľa dochádzať.

Mal/a si obavy, že si si vybral/a nesprávnu školu?
Sofka T.: Predtým, ako som nastúpila na GJK, som chodila na inú strednú školu. Po tom, čo som sa rozhodla prestúpiť, som sa veľmi bála, či ma príjmu do kolektívu. Avšak, moje obavy boli úplne zbytočné. Kolektív je úžasný, naozaj sme si sadli.
Viki L.: Určite áno, keďže som si ešte sama nebola istá, že do čoho idem. Vedela som, že práve na tejto škole budem musieť zostať najbližšie 4 roky, a tak som dúfala, že moje rozhodnutie bude správne.

Čo nové Ti škola ponúkla?
Šimon K.: Škola mi priniesla nové kamarátstva, poznatky, prostredie a posunula ma zase o kúsok ďalej.
Viki L.: Škola mi ponúkla určite mnoho nových možností, ako sa vzdelávať alebo ako využiť voľný čas so spolužiakmi počas školských aktivít. A v neposlednom rade som mala možnosť spoznať nových skvelých ľudí.

Čo Ťa najviac prekvapilo?
Sofka T.: Úprimne, bola som príjemne prekvapená zo školského bufetu. Na ZŠ sme nič podobné nemali a bagety sú fakt dobré!
Romanka O.: Po všetkých zážitkoch s pedagógmi, o ktorých mi hovorili kamaráti z iných škôl, ma skutočne prekvapil veľmi ústretový a príjemný prístup všetkých našich profesorov. Príjemným prekvapením sú aj všetky akcie, ktoré sa na našej škole uskutočňujú. Je ich omnoho viac v porovnaní so ZŠ.
Lucia B.: Dobrý prístup profesorov a pozitívne správanie žiakov. Tiež ma veľmi prekvapilo, keď som pri potulkách budovou školy spoznala na vyvesených tablách tváre ľudí, o ktorých som ani netušila, že boli tiež študentmi GJK.

Tvoja zatiaľ najobľúbenejšia školská akcia?
Šimon K.: Pečenie jablčníkov spojené s ich ochutnávkou.
Peťa G.: Musím povedať, že veľa školských akcií som sa zatiaľ nezúčastnila, ale keby si mám vybrať, tak pravdepodobne športový deň.
Lucia B.: Zatiaľ je to florbalový turnaj medzi triedami.

V mene prvákov Gymnázia Janka Kráľa
Kristína Šútorová


Fotogaléria