Gymnaziálny SWAP

„Zaujímame sa o to, čo po nás zostane."

Naša škola sa stáva čím ďalej tým viac ekologickejšou. Nielen, že sme sa začali viac venovať triedeniu odpadov, ale snažíme sa aj o znižovanie jeho samotného vzniku. Priznajme si, že jeden z najväčších problémov je textilný priemysel.

Väčšina z nás má skrine plné oblečenia, ktoré sme vôbec nepoužili, prestalo sa nám páčiť, alebo nám nesedí. Oblečenie je lacné a častokrát ho nakupujeme viac ako potrebujeme. Za toto však naša planéta platí tú najvyššiu daň. Najskôr pri samotnej výrobe, ktorá znečisťuje všetky zložky nášho životného prostredia a spotrebúva veľké množstvo vody (napr. pri výrobe jedných rifieľ pretečie 8000 litrov vody a na jedno tričko sa spotrebuje 2500 litrov), no najviac však planéta trpí pri jej likvidácii.

Viete, koľko oblečenia sa ročne v EÚ vyhodí? 5,8 miliónov ton! Oblečenie je veľmi ťažko recyklovateľným materiálom a väčšinou končí na smetisku. Ekvivalent jedného kamiónu plného textilného odpadu putuje každú sekundu na skládku alebo do spaľovne.

Práve z týchto dôvodov sa rozhodlo pár žiakov a žiačok z 2. A triedy zorganizovať 23.-24. 06. 2022 v školskej aule Swap pre každého, kto by mal záujem pomôcť našej planéte. Ide o perfektný ekologický spôsob, ako sa zbaviť nepotrebného oblečenia a prísť k novému. Pretože sa zaujímame o to, čo po nás zostane.

Čo je vlastne SWAP?
Swap je podujatie, kde si môžeš vymeniť svoje kúsky oblečenia s oblečením niekoho iného. Výhoda je v tom, že sám/sama môžeš odovzdať oblečenie, ktoré už nevyužiješ a je ti ho ľúto vyhodiť do kontajnera, a zároveň si na oplátku môžeš nájsť niečo pekné pre seba.

Ako to prebieha?
V stredu 22. 06. 2022 odovzdáš svoje oblečenie, ktoré musí byť nepoškodené, čisté a vypraté. Žiaci z 2. A tvoje šaty vyvešajú na stojany alebo poskladajú a rozdelia do rôznych sekcií. Nájsť sa tam dá naozaj čokoľvek: okrem bežného oblečenia aj doplnky ako šatky, čiapky, rukavice, opasky, či kabelky. Podľa počtu kúskov, ktoré donesieš, a my ti ich schválime, dostaneš lístky. Využiješ ich na ďalší deň, keď bude prebiehať Swap. Môžeš sa prechádzať pomedzi stojanmi, až pokým si nevyberieš niečo, čo by sa ti páčilo a sadlo ti. Odniesť si môžeš toľko kúskov, koľko lístkov budeš mať (podľa toho, koľko kúskov si doniesol predchádzajúci deň). Počas Swapu sa bude zbierať dobrovoľný príspevok, ktorý poputuje na charitu. Tento príspevok bude povinný len pre žiakov, ktorí nedoniesli žiaden kúsok, no radi by si nejaký odniesli. Cena za jeden kus bude 0,50 €.

Čo sa deje s oblečením, ktoré si nikto nevyberie?
Nemusíte sa báť. Oblečenie, ktoré si nikto nevyberie, si aj tak nájde nový domov. Pobalíme ho podľa kategórií a odnesieme pre detičky do detského domova, prípadne na charitu. Zvyšnú časť podarujeme ľuďom bez domova, ktorí by toto oblečenie mohli využiť.

Dúfame, že sme vám naše podujatie dostatočne priblížili a že sa s radosťou prídete pozrieť. V najlepšom prípade sa aj zapojíte do tejto úžasnej akcie. Prajeme vám, aby ste si našli štýlové staro-nové kúsky, do ktorých keď sa oblečiete, budete na seba hrdí/é, pretože ste nimi pomohli našej planéte.