Exkurzia do predvianočnej Viedne

Viedeň – podľa prieskumu najlepšie mesto na život za rok 2022. Práve toto mesto sa 23. novembra stalo cieľom exkurzie žiakov 3. ročníka. Spoločne sme si prezreli historické centrum Viedne, dozvedeli sa viac o Hofburgu, zimnom sídle Habsburgovcov, o jeho premenách, ktoré sa na ňom počas niekoľkých storočí podpísali a o jeho slávnych staviteľoch. Prešli sme cez nádvoria popri múzeu Sisi až k pamiatkam z Rímskej doby. Pri morovom stĺpe sme si urobili spoločnú fotografiu a po pár krokoch sme sa ocitli pri dominante Viedne, Dóme sv. Štefana. Hoci nie každý je nadšencom histórie a klenotov architektúry, veľkoleposť chrámu mnohých prekvapila. Všade naokolo nás pozývali na koncerty, ale nás najviac zaujalo Mozartovo Requiem v chráme znejúce pri príležitosti výročia jeho úmrtia. Nasiaknutí slávnostnou atmosférou sme sa cez vianočne vyzdobené centrum Viedne presunuli k zámockej jazdeckej škole a zastali pred kráľovskou stajňou s krásnymi lipicanmi.

Ďalšie dve hodiny sme strávili prehliadkou v Prirodovednom múzeu, kde sme mali možnosť vzhliadnuť exponáty z oblasti mineralógie, paleontológie, botaniky, antropológie a prehistórie. Zbierka obsahuje napríklad vzácnu Venušu z Willensdorfu či najnovší exponát, meteorit z Marsu. Z interiéru múzea, ktorého stavba je tiež architektonickým skvostom a každá miestnosť má inú umeleckú výzdobu, sme sa presunuli popri budove Parlamentu k Viedenskej radnici. Park pred radnicou nás už z diaľky vítal rozsvietenou výzdobou, vôňou punču a pečených gaštanov a tiež stánkami s rôznymi umeleckými vianočnými predmetmi a suvenírmi, ktorým sa nedalo odolať. Na tomto mieste sme si uvedomili, že Vianoce už naozaj klopú na dvere a o pár týždňov ich budeme oslavovať vo svojich domácnostiach v kruhu našich najbližších.

Domov sme sa vrátili v neskorých večerných hodinách, obohatení o nové zážitky, či suveníry. Pre tých, ktorí navštívili Viedeň po prvýkrát a navyše v predvianočnom období, to bola určite jedna z neopakovateľných skúseností.

Mgr. Viera Mihalková