Prváci opäť na zasnežených Donovaloch

Pondelok 30. januára 2022, teplota na teplomeri ukazuje niečo pod nulou a žiaci prvého ročníka netrpezlivo stoja na bočnom chodníku pri svojej alma mater GJK a čakajú na príchod autobusu, ktorý ich odvezie na týždeň do hôr do SNOWPARKU Donovaly. Tu ich budú čakať dni plné športových aktivít - lyžovania, prechádzok, a ako ukazuje predpoveď počasia aj velikánske množstva snehu.

Po úvodných pokynoch, ubytovaní a chutnom obede sa vydali známym chodníkom smerom k svahu, netušiac, že táto povinná prechádzka bude ich každodenným rozptýlením a nutnosťou dostať sa na miesto, kde bude prebiehať ich výcvik. Ešte povinné rozdelenie do družstiev a náš lyžiarsky kurz sa môže začať. Najlepší a najzdatnejší lyžiari sa dostali do družstva nášho profesionálneho inštruktora Ing. Milana Ježoviča, ktorý svojimi cvičeniami a praktickými ukážkami preveril nejedného skúseného lyžiara. Skupine lyžiarov, ktorá mala skúsenosti s jazdou na vleku a so základmi lyžovania, velila pani učiteľka Mgr. A. Rakovská. Svojou trpezlivosťou a úsmevom zvládla 10 chlapcov a dievčat. Najväčšou výzvou bolo 12 bojovníkov, ktorí si prvýkrát obuli lyžiarky a zapli ich do lyží. O úrovni ich odhodlania svedčí fakt, že už na druhý deň sa z nelyžiarov prekvalifikovali na lyžiarov. Museli prekonať samých seba, niekedy siahnuť na dno svojich síl, možno aj zaťať zuby pri prvých jazdách na vleku či lanovke, ale požadovaný úspech sa dostavil. Dôkazom boli aj úsmevy spokojných vyučujúcich RNDr. R. Kunovej, PhD. a Mgr. Ľ. Minárovej, ktoré im boli celých 5 dní nápomocné.

Okrem povinných hodín na kopci mali naši študenti v programe množstvo prechádzok. Pamätným ostane výstup na Novú Hoľu v ťažkom teréne, kde prekonávali metrové záveje čerstvo napadnutého snehu a prepadávali sa až na samé dno. Svoje čaro mali aj prechdázky po okolí Donoval, kde si spríjemnili kráčanie nikdy nekončiacou guľovačkou, o čom svedčila aj premoknutá spodná bielizeň. Vo večerných hodinách si kurzisti spríjemňovali spoločné chvíle zábavným programom, v ktorom jednotlivé triedy bavili ostatných spolužiakov, zaspomínali si na hity našej pop music, či zatancovali stoličkový tanec. Ďalšie večere strávili oddychom v saune, či plávaním v hotelovom bazéne. Posledný večer súťažili v bowlingu, hrali biliard.

Po vyčerpávajúcich 5 dňoch sme sa v piatok za neustáleho sneženia bezpečne vrátili domov, kde nás už s úsmevom čakali naši rodičia.

V mene nás všetkých by som chcela srdečne poďakovať našej pani zdravotníčke, Barborke Bielikovej, ktorá s nami strávila už nejeden lyžiarsky výcvik a postarala sa o nás zo zdravotného hľadiska. Veľké a srdečné ďakujem patrí nášmu externému inštruktorovi Milanovi Ježovičovi, ktorý svojou odbornosťou a cvičeniami na svahu obohatil nejednu študentskú dušu. Ďakujem pani riaditeľke RNDr. R. Kunovej, PhD. za trpezlivosť a podporu pri organizácii výcviku a pri jeho priebehu, a tiež Mgr. A. Rakovskej za plnenie všetkých výziev, ktoré pred ňou stáli a ktoré s úsmevom na tvári prekonávala. V neposlednom rade by som chcela oceniť disciplínu a vzorné správanie našich žiakov, ktorí sa zaslúžili o to, že LVVK prebehol bez problémov a splnil svoj účel.

Vedúca LVVK Mgr. Ľ. Minárová