Do tretice všetko dobré – tretia partnerská návšteva z Rakúska

Pozvánku na výmennú návštevu v rámci programu Erasmus+ už po tretíkrát prijala naša partnerská škola z rakúskeho mestečka Tulln na Dunaji. Tento raz k nám zavítali žiaci druhého ročníka HLW Tulln. Počas troch dní, ktoré strávili spoločne so žiakmi nášho gymnázia, postupne zisťovali rozdielnosť aj podobnosť našich kultúr a nadviazali nové priateľstvá. Najskôr pracovali spoločne so žiakmi z III. B, ďalší program absolvovali s druhákmi.

Žiaci k nám pricestovali v sprievode svojich dvoch učiteľov v nedeľu. V podvečerných hodinách na nich čakala generálka jazykovej súťaže, ktorej súčasťou sa stali v pondelok. Svojej úlohy na súťažných stanovištiach sa zhostili na výbornú a svojou prítomnosťou spestrili program podujatia. Komunikačným jazykom pre obe partnerské školy bola angličtina. Oddych na nich nečakal ani po obede. V Topoľčiankach si prezreli žrebčín, absolvovali prehliadku zámku a ich predposlednou zastávkou boli vinárske závody. Očaril ich pôvab Topoľčianok, nádherná architektúra zámku, krása koní, či čaro vínnych skladov. Spoločne sme navštívili aj neďaleký hrad Hrušov, kde sme nasali atmosféru miestnej histórie. Celodenné aktivity sme zavŕšili spoločným večerným posedením.

V utorok sme si s našimi rakúskymi priateľmi vyšli na Nitriansky hrad a jeho monumentálnosť oslovila snáď každého z prítomných. Na záver pobytu si účastníci prevzali z rúk našej pani riaditeľky certifikáty o účasti na mobilite. Veríme, že ani toto stretnutie nebolo naše posledné a už pri rozlúčke sme spoločne plánovali nové aktivity na ďalšie obdobie.

Na stránke HLW Tulln sa môžeme dočítať nasledovné slová: "Bei den darauffolgenden Aktivitäten wie einer Burgbesichtigung, den Besuch eines Weingutes und den Aufenthalt in einem Pferdegestüt wurde gemeinsam gelacht und Freundschaften geknüpft. Alle waren sehr begeistert von der schönen Gegend und der Gastfreundlichkeit der slowakischen SchülerInnen und Lehrerinnen."

Poďakovanie patrí všetkým učiteľom, ktorí sa podieľali na príprave programu, jednotlivých aktivitách a preklade slov sprievodcov do nemčiny.

Tešíme sa na naše ďalšie spoločné projekty!

Webseite HLW Tulln: hlwtulln.ac.at

Instagram Tulln: instagram.com

Mgr. Viera Mihalková